Măcin, județul TULCEA: A XVII-a ediție a Festivalului de datini și colinde ”Pe luceaua Dunării”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 decembrie 2016, 17:09
A XVII-a ediție a Festivalului de datini și colinde ”Pe luceaua Dunării”, organizată de Clubul Copiilor din Măcin, la Casa de Cultură Grigore Kiazim va avea loc sâmbătă 17 decembrie. Festivalul ce urmărește să păstreze și să promoveze tradițiile de iarnă nord-dobrogene a fost organizat prima dată acum 17 ani de fostul director al instituției, prof. Paraschiva Ghioca și se numea ”Leru-i ler și iară ler”. Numele festivalului a fost modificat în urmă cu doi ani pentru a putea fi înregistrat în Calendarul evenimentelor și festivalurilor naționale.
La ediția din acest an vor participa 15 grupuri de colindători copii și tineri din localități așezate în jurul Munților Măcin unde există o diversitate multietnică, la cele trei secțiuni a) colinde tradiționale, b) dramatizare, c) colinde străine – divertisment.
În această parte a țării în ajun de Crăciun se colindă cu ”Oleleul” ,”Pe Luceaua Dunării” ,”Fericea” ”Asta-I seara, seară mare” și ”Colindu-ăl Mare”. Sunt colinde de casă care se mai păstrează încă, spune dir. Clubului Copiilor din Măcin, prof. Laurențiu Gheorghe.
Ceata formată din 11 membri, plus ”Oleleul” umblă în Ajun de Crăciun și în prima zi de Crăciun cu ”Colindul Mare”. Ierarhiile în ceată se stabilesc încă, de la Moș Nicolae – vătaful cel mare(cel mai în vârstă), vătaful cel mic (cel mai tânăr membru), sighingarii și pisica cu nouă colți care miorlăie și cerșește daruri de la cei colindați.
Cel mai respectat gospodar al localității îmbracă costumul de ”oleleu” (realizat dintr-o mască din cătrună – un dovleac, la brâu cu sabie și buzdugan pentru a arăta lupta dintre bine și rău), nu înainte de a merge la spovedit, după care nu mai intră în biserică timp de 40 de zile, pentru că preia toate relele anului vechi ce trebuie purificate, pentru a intra în Noul An, curați sufletește, pentru sănătate și bunăstare.
Vătaful cel mare solicită gazdei să le permită accesul în curte pentru a fi colindată. Interpretarea ”Colindului-ăl mare” durează un ceas. Nu orice gazdă acceptă să fie colindată astfel, doar cea cu dare de mână.
Dacă două cete de colindători se întâlnesc în același timp ,se așează în cerc, bat din tălăngi, lovesc cu săbiile în pământ pentru a alunga spiritele rele și în interiorul cercului cele două personaje care joacă rolul de oleleu , execută mișcări precum ursul.
În casele în care există fete de măritat în Nordul Dobrogei se colindă cu ”Fericea” și ”Pe Luceaua Dunării”.