SUPERLUNA și Geminidele își vor disputa supremația
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 decembrie 2016, 13:18
Curentul de meteori Geminide va putea fi observat cel mai bine în noaptea dintre 13 şi 14 decembrie, atunci când atinge punctul maxim de vizibilitate.
Curentul de meteori Geminide provine dintr-un corp numit 3200 Phatheon, un asteroid care s-a lovit de un alt obiect, creând curentul de particule care se poate vedea de pe Pământ o dată la aproximativ un an şi jumătate. Se găseşte la o distanţă destul de mare, iar astronomii l-au catalogat curent de meteori (şi nu meteoriţi), întrucât nu intră în contact cu atmosfera terestră.
Numele acestui curent este inspirat după constelaţia Gemenilor, din acceaşi zonă în care apare şi curentul de meteori. Gemenii se găsesc pe cer în nord-est, lângă constelaţia Orion, care este uşor de recunoscut după cele 3 stele din centura Vânătorului.
Din păcate, evenimentul, care îşi atinge maximul în noaptea de 13 spre 14 decembrie (perioada completă a evenimentului este între 4 şi 17 decembrie), coincide cu superluna, atunci când luna se vede mai mare decât de obicei, deci mai luminoasă, astfel spectacolul ploii de meteori va fi mai mic ca de obicei.
Totuşi, este un eveniment astronomic spectaculos care poate fi văzut cu ochiul liber. De preferat este să fie observat în afara zonelor urbane – acolo unde poluarea luminoasă este ridicată.
Sursa – cerceteaza.com