Profil de interpret: Vasile Iova
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 decembrie 2016, 16:54
”Pasiune și certitudine” așa se intitulează primul interviu pe care Vasile Iova l-a acordat în calitate de interpret, ziarului Crișana din Oradea, acum mai bine de 45 de ani. De atunci, pasiunea pentru cântecul bihorean și orădean deopotrivă, a devenit…o certitudine.
Dacă în primii ani de viață îi auzea pe cei ai casei, vorbind despre zilele săptămânii ca despre niște „surori gemene – primele șase logodite cu munca, iar a șaptea …o zi de odihnă, vorbă și închinăciune”- mai târziu, în anii adolescenței, avea să descopere frumusețea și simplitatea satului românesc, într-o altă formă – șezătorile satului.
Acestea i-au format gustul pentru cântec, povești, basme, ghicitori, exerciții de gândire, decor imens de etnografie și folclor.
Astăzi, VASILE IOVA… dincolo de timp, dincolo de vremuri.. își agață în grindă, la fereastra ninsă, o tolbă plină cu amintiri, cântece frumos țesute , povești ale unei vieți trăite din plin.
Vasile Iova s-a născut în satul Râpa, de pe malul Crișului Negru și a trăit în Bihor până la vârsta de 28 de ani. A urmat cursurile Liceului Pedagogic din Oradea și din acea perioadă a început să cânte, să imprime și să apară la televiziune.
In perioada studiilor universitare urmate la Conservatorul de muzică “Gheorghe Dima” din Cluj a colaborat cu formații și interpreti de valoare precum Ana Pop Corodan, Marta Peter sau Dumitru Farcaș. După absolvirea facultății s-a stabilit la Arad, începând cu anul 1980 și până în prezent, a participat cu multe formații profesioniste și de amatori în concerte și la nedei.
In cântecele sale, interpretul s-a inspirat din peisajele satelor de pe lângă județul Arad, din dialogurile purtate cu localnicii . Casa acestuia este ca un muzeu de etnografie deoarece a adunat o sumedenie de valori într-însa.
De asemenea, artistul a fost si profesor pentru Florica Zaha, Maria Sida, Tiberiu Crisan, Ghiță Baciu, și altii. De-a lungul carierei sale, Vasile Iova a realizat peste 200 de piese la radio, 15 discuri, 10 casete la Electrecord, precum si o carte jubiliară, la 25 de ani de activitate numită: “Cu Vasile Iova prin culisele folclorului românesc”.
Din repertoriul său amintec piese cunoscute precum: ‘Târnăviță, târnăviță’, ‘Mândruță cu casa-n colț’, ‘Până-i lumea n-oi muri’, ‘Din Țara Crișurilor’, ”Cârpă roșie cu pană,, etc.