Oficial BNR: românii trăiesc prost din cauza educaţiei precare
Publicat de Bogdan Comșa, 12 noiembrie 2014, 17:50
Nivelul scăzut de trai al multora dintre români este şi o consecinţă a lipsei educaţiei financiare, spun analiştii.
Ei susţin că majoritatea românilor semnează contracte de credit fără să fie bine informaţi şi fără să facă o analiză a situaţiei, astfel că se trezesc îngropaţi în datorii.
Mircea Mureşan – directorul Direcţiei de Comunicare din BNR, spune că potrivit, unui studiu recent al Băncii Mondiale, românii au obţinut doar 30 de puncte din o sută la un test privind cunoştinţele economice.
În remedierea acestei situaţii dezastruoase, un rol important ar trebui să îl joace Banca Naţională, alături de alte instituţii financiare, spune directorul de comunciare al instituţiei.
Nivelul de trai scăzut este cauzat şi de lipsa productivităţii muncii, chiar şi faţă de alte state central şi est-europene, ceea ce face ca salariile să fie foarte mici, este de părere Valentin Lazea – economistul şef al BNR.
Acesta explică, în continuare, că productivitatea redusă este cauzată de calitatea mai slabă a învăţământului românesc, iar populaţia ţării are o structură educaţională foarte precară: 45% dintre români au studii primare, 41% – studii secundare (liceu sau studii post-liceale) şi doar 14% au studii universitare.
BNR (alături de alte instuituţii) se implică în programe de educaţie financiară pentru tineri, tocmai pentru că există studii care arată cât este de necesar ca românii să aibă măcar noţiuni economice de bază – mai spun aceiaşi specialişti.