Apus de soare, imortalizat de pe Stația Spațială Internațională
Publicat de , 6 decembrie 2016, 11:41
Un astronaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fotografiat acest apus de Soare care incendiază Atlanticul de sud. O parte din suprafața Pământului este deja scufundată în beznă, lumina roșiatică a apusului, formațiunile de nori surprinse și unghiul din care a fost realizată această fotografie o transformă în genul de imagine memorabilă despre care le place să vorbească astronauților.
Nuanțele fine de albastru mai deschis și mai închis trădează numeroasele straturi ale atmosferei. Stratul cel mai de jos, linia portocaliu-maronie unde se află norii, praf și fum este numită de specialiști troposferă și este stratul atmosferic în care se produc fenomenele meteorologice cu care ne confruntăm zilnic. Fumul și particulele de praf din atmosferă conferă puternica culoare roșiatică a apusurilor.
Astronauții de la bordul ISS pot observa câte un astfel de apus de Soare la aproape 90 de minute, adică în medie 16 răsărituri și 16 apusuri pe zi.
Această fotografie a fost realizată la 27 octombrie 2016 cu un aparat digital Nikon D4, cu lentile de 240 milimetri, de unul dintre astronauții din cadrul Expediției 49. Imaginea a fost prelucrată pentru îmbunătățirea contrastului și au fost eliminate artefactele produse de lentilă.
Sursa – Agerpres