Profil de interpret: Ciprian Roman
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 decembrie 2016, 16:46
Interpretul de muzica populară din zona Muntilor Apuseni, Ciprian Roman s-a născut la 4 decembrie -1974, în Peștișu Mare, județul Hunedoara. Este unul dintre „militanții” păstrării tradiției populare care încearcă să ducă mai departe cântecele regretatului Drăgan Muntean.
Ciprian Roman a copilărit la Brad, dar trăiește în Deva. A urmat Liceul Pedagogic, o alegere foarte bună, pentru că a prins perioada în care astfel de licee chiar creau dascăli. Acest liceu avea o orchestră formată din instrumentiști – elevi, și acolo a început să îndrăgească folclorul.
Nu a avut cine știe ce tradiție în familie, doar bunicul său cânta la vioară. A fost de la început un lucru care i-a oferit o nespusă plăcere și bucurie. In plus, a avut șansa să apuce perioada în care încă se țineau festivalurile concurs de folclor și erau foarte puternice.
”Nu-și poate imagina niciun interpret de duzină, de azi ce bucurie imensă era să obtii fie și o mențiune la un astfel de festival”, spune Ciprian Roman.
Juriile erau formate din nume grele ale cunoscătorilor de folclor – Emilia Comisel, Marioara Murărescu, Gheorghe Oprea, Gelu Stan. Ciprian Roman spune că datorează totul în privința caierei sale, Marioarei Murărescu și emisiunii Tezaur Folcloric. Dacă ajungeai acolo, era imposibil să nu te lansezi.
”Emisiunile acelea aveau niște calități extraordinare: erau în direct, nu aveai voie pe scenă cu tocuri, cu cercei, cu fardul de câțiva centimetri pe față. Era locul unde se refăcea lumea satului autentic, traditional”, își amintește Ciprian Roman despre debutul său. Un alt aspect important al carierei sale ,care a contribuit esențial la aprecierea sa , ca artist a fost orchestra cu care a cântat și cântă”Doina Crișului”.
Ciprian Roman a lansat până în prezent trei albume cu cântece din Hunedoara – o zonă tradițională deosebită ,dar și complexă, pentru că este un teritoriu cu cinci subzone.
In nord e Țara Zarandului, învecinată cu Țara Moților, și de aceea foarte influențată de aceasta. In centru, pe Valea Muresului, situatia este total diferită. Stilul este altul ,se cântă învârtita, hațegana, interferentele vin din Banat, dinspre Zam. Mai jos este Țara Hațegului, cu specific de jiană și puțină învârtită. In Zona Orăștiei se cântă bătuta și învârtita, dar o altfel de învârtită. La Orăștie, învârtita trebuie cântata rar, așa cum o știu ei de la daci. Pădurarimea este o altă zonă bine delimitată în tradiții specifice, unde din punct de vedere muzical găsim mai mult doine, bocete, fără multe melodii ritmate. Ultima zona este cea a momârlanilor din Valea Jiului, în sud, zona destul de amestecată, cu multe influențe oltenești.
Zona de suflet a lui Ciprian Roman este Zona Bradului. Acolo a debutat, și tot de acolo se trage si orchestra cu care cântă.
In paralel cu activitatea artistică, de ani de zile Ciprian Roman lucrează la Centrul Judetean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Deva, pentru păstrarea tezaurului folcloric din această zonă.
Un interviu cu Ciprian Roman, duminică 4 decembrie, la Radio Constanța AM,pe 909 sau 1530 khz, în emisiunea ”Seri de cântec românesc”, cu Cezar Colimitra, după știrile orei 18.00,