O întoarcere în timp pe faleza din Constanța

Publicat de Carmen Secuiu, 12 noiembrie 2014, 12:17
Faleza din Constanţa este un loc special, unde vin numeroşi turiști, din întreaga ţară, dar și localnicii găsesc aici, locul cel mai relaxant din oraș.
Reabilitată, faleza are alt aspect spun unii cei cărora le place acest loc. Felinarele și foișoarele, ca de la începutul secolului XX, precum și dalele plac, dar nimeni nu a omis să amintească de degradarea clădirii semnificative pentru Constanța și pentru România, important simbol al orașului- port, clădirea Cazinoului.
În apropierea statuii lui Mihai Eminescu, care ”este parcă mai curată, de când s- a renovat faleza”, după cum spune o tânără, în înregistrare, a fost construită o roză a vânturilor, pe care a observat- o când cobora din mașină, nemulțumită de faptul că sunt, din ce în ce, mai multe parcări cu plată în orașul Constanța.
Este greu de găsit loc de parcare pe bulevardul Regina Elisabeta, dar s- a amenajat parcare în zona ”Vraja Mării”.
Restaurarea promenadei ”Vraja Mării” – Cazino – Portul Tomis a fost realizată cu fonduri de la Uniunea Europeană. Au fost investiţi trei milioane de euro, în lucrările executate de firma ABC Val SRL, aceeaşi care a reabilitat și faleza din Mamaia, şi va construi și o parcare etajată, în zona Cazino, din Mamaia.
Unul dintre cetățenii pe care i- am întâlnit pe faleză crede că ”până la primăvară, băncile de pe faleza din Constanța nu vor rezista, deoarece nu au fost bine lucrate”.
Oricum acest loc nu a mai fost reamenajat de câteva zeci de ani, iar dacă vrei să faci o întoarcere în timp, poți alege atunci, faleza Cazinoului reconstruită în așa fel încât să fie în consonanță cu perioada în care faleza era considerată a elitei, după cum spune directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu: ”Dacă nu te plimbai pe acolo nu făceai parte din elită”, în cartea sa ”Cazinoul, clădire- simbol a orașului Constanța”.
carmensecuiu@radioconstanța.ro