Profil de interpret: Angelica Stoican
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 noiembrie 2016, 16:43
Mehedințeanca Angelica Stoican s-a născut la 30 noiembrie 1952, în satul Prejna, comuna Balta, în casa soților Eugenia și Nicolae Stoican fiind al doilea copil.
După ce a urmat scoala din sat, a plecat la Orșova unde a absolvit cursurile Liceului Ștefan Plavat.
Studiile universitare le-a urmat la Universitatea Hyperion, sectia Etnomuzicologie și folclor, la clasa Marioarei Murărescu. Timp de sapte ani, Angelica Stoican a fost învățătoare la scolile din satele mehedințene. Este mama a două fete care îi moștenesc talentul Adriana și Niculina, crescute cu cântecul popular în leagăn și în suflet.
În tinerete, Angelica Stoican participa deseori la festivalurile locale, dar recunoașterea artistică a venit odată cu câștigarea Premiului Special la emisiunea ”Floarea din Grădină”.
Acela a fost începutul unei cariere deosebite. Au urmat alte și alte festivaluri și concursuri, iar succesul a trimis-o direct la București, la Ansamblul Ciorcârlia. Se întâmpla în 1983.
De-a lungul vremii Angelica Stoican a cântat pe scenele din aproape toate țările Europei – Franta, Cipru, Danemarca, Austria, fosta Iugoslavie. Peste tot a strâns aplauze de la străini și lacrimi de bucurie de la românii care erau plecați de multă vreme de acasă.
,,Mi-am făcut model de viață din bunii și străbunii mei din lumea muntelui căreia îi aparțin. In fiecare om trăiește o lume interioară care prinde rădăcini și comunică cu generații ale neamului de mult plecați. Așa se naște un freamăt pe care tu îl percepi cu credința ta și-l porti ca haină în faptele tale. De ce cântă omul?! Dintr-o imensă nevoie de comunicare,frumoasă și sinceră cu semenii lui” spune Angelica Stoican.
,,Legătura între frumusețe și cântec este fundamentală. Cântecul vine din interior și te luminează, dând o expresie cerească chipului. Vine să întregească totul, așa cum voalul miresei întregește nunta. Voi cânta și voi sluji cântecul până la moarte, spre mulțumire lui Dumnezeu că m-am născut din acest neam trudit de la munte. Cântecul m-a purtat să cunosc o lume, să port cu mine chipul oamenilor frumoși ai neamului nostru. O viață am scormonit să găsesc, să creez firul cântecului”, scrie Angelica Stoican pe site-ul ei.
A reușit cu prisosință să facă cunoscute cântecele din raiul Munților Mehedinți și pe care le auziți deseori și la Radio Constanța.