CONSTANȚA: Scandalul dintre crescătorii de animale și fermieri, departe de a se termina
Publicat de Arantxa Catană, 17 noiembrie 2016, 19:41
În aproape toate localităţile, turme de oi şi capre păşunează abuziv pe culturile agricole.
Fapta ciobanilor se produce îndeosebi în sezonul rece când pradă le cad solele de grâu.
Legislaţia ambiguă amână rezolvarea acestei probleme, care produce daune însemnate de partea fermierilor.
Aceştia din urmă, angajează firme de pază şi uneori fac uz de armă în încercarea de a le ţine piept ciobanilor certaţi cu bunul simţ.
„Să îi taie APIA de la subvenții, și i-ar potoli imediat. Așa cum ne-a potolit și pe noi cultivatorii care ne întindeam mai în stânga, mai în dreapta, și acum nu mai îndrăznește niciunul să are sau să cultive un metru pătrat în plus, și fără contracte de arendă. Te-a prins, salut, nu că nu îți mai dă banii, mai dai și din urmă cu doi ani”, a fost soluția lui Ionel Mândriţoiu, un fermier din Săcele.
Pe de altă parte, procesele în acest caz sunt foarte puţine ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Oleaginoase Constanţa, Gheorghe Lămureanu.
„Fermierii mari permit accesul pe miriști, pe floarea soarelui după recoltare, dar să înțeleagă totți crescătorii de animale că odată ce pământul acesta este lucrat chiar dacă este numai arat, ei nu mai au voie să treacă peste. Este o tulburare de posesie și o tulburare a dreptului de proprietate a fiecărui om. Când unul își cumpere animale trebuie și să demonstreze că are pământ după care poate crește animalele, nu să le chinuie și să le pască până la 1 ianuarie pe câmpurile altora”, a declarat pentru Radio Constanța preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Oleaginoase Constanţa.
Ultimele episoade mediatizate în judeţul Constanţa s-au produs la Cogealac şi Sinoe.
Aici, primarul comunei a fost atacat cu cuţitul de un oier după ce l-a prins pe acesta din urmă la păşunat în culturile sale.