Rezultatele anchetei CNAIR privind intervenția utilajelor pe A2, abia săptămâna viitoare!
Publicat de , 16 noiembrie 2016, 15:27
Rezultatele anchetei demarate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu privire la modul de intervenție pe autostrada A2, unde miercuri dimineața s-a produs un carambol, vor fi cunoscute săptămâna viitoare, a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Andrei, șeful Direcției Mecanizare și Mentenanță.
El reclamă legislația greoaie și spune că CNAIR nu a primit de la meteorologi atenționări de polei, întrucât nici nu s-a produs acest fenomen, ci s-a format ghețuș pe anumite poduri și pasaje de pe autostrada A2, fiind împrăștiat material antiderapant.
„Azi dimineață a fost ghețuș pe anumite poduri și pasaje de pe A2 — nu este fenomenul de polei — a fost local, dar s-au petrecut acele evenimente nedorite. Colegii noștri au fost atenționați pe la ora 6,30 de Poliția Rutieră. Ei declară că au ieșit cu utilajele specializate, au împrăștiat material antiderapant, se pare că n-a fost suficient. Am constituit o comisie de anchetă și vom identifica cauzele și dacă s-a intervenit conform procedurii. Cred că săptămâna viitoare vom avea rezultatele anchetei”, a precizat Cristian Andrei.
Potrivit acestuia, pentru A2 este în derulare o licitație pentru deszăpezire, care însă a fost contestată.
„Asta este problema, ca să fie clar! Este o legislație foarte greoaie și declanșezi câte 3-4 proceduri și toate se contestă și nu ai pârghii ca să poți să-ți suplinești nevoia într-un timp real. Deci, urgența nu prea mai este urgență. Noi aveam la această autostradă lansată o licitație. Este deja de trei săptămâni în derulare, plus alte două, în paralel, licitații publice deschise. Deci, nu putem fi acuzați că nu am inițiat procedurile necesare. Iar acolo noi n-am avut o atenționare de la ANM, întrucât nu a fost fenomen de polei. Puteam să dislocăm pe contractele deja semnate alte utilaje ca să acționăm. Am acționat cu ce am avut la îndemână la ora respectivă”, a spus reprezentantul CNAIR.
În ceea ce privește o posibilă amendă ce ar putea fi aplicată CNAIR, Cristian Andrei a spus că încă „nu a văzut-o”.
„Am primit aceste informații (legate de amendă — n. r.), dar deocamdată nu am văzut amenda”, a arătat el.
În context, oficialul CNAIR a precizat că, în prezent, pentru 80% din rețeaua de drumuri naționale există semnate contracte de deszăpezire.
„Acum avem acoperită cu contracte de deszăpezire cam 80% din rețeaua de drumuri naționale, aproximativ 17.000 de kilometri. 20% îi acoperim cu utilaje locale, iar, atunci când este cazul și avem informări, detașăm utilajele pe contractele deja semnate ca să putem interveni. Cel mai bun exemplu este săptămâna trecută, când în Transilvania și în Moldova au fost coduri portocalii de viscol și zăpadă și nu am avut, practic, evenimentele pentru că am fost mobilizați. Avem materiale suficiente la această dată ca să putem interveni. Mai avem proceduri de finalizat”, a subliniat Cristian Andrei.
În ceea ce privește restul rețelei de drumuri naționale, o parte dintre licitații se află în curs de procedură, iar altele au fost contestate.
„Sunt vreo 10 contestații: A1, A2, A3 (DRDP București), secția de drumuri naționale de la București Sud și încă două: secția de drumuri naționale de la Târgoviște și secția Prahova. În țară mai avem la Arad un lot descoperit, în Moldova secția Galați și secția Bârlad, dar avem detașate utilaje, iar la Constanța, secția Constanța și parțial A2”, a mai spus directorul.
Cristian Andrei a dat asigurări că există dorința ca până la finele anului să se finalizeze procedurile pentru încheierea contractelor de deszăpezire, iar în caz contrar se vor găsi soluții pentru a se acoperi toate zonele cu utilajele necesare.
„Noi avem această dorință să finalizăm procedurile până la sfârșitul anului. Vom găsi soluții să acoperim cu toate utilajele necesare”, a afirmat el.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a constituit miercuri o comisie care va cerceta și va stabili modul în care s-a intervenit și s-a acționat miercuri dimineață pe autostrada A2, unde s-a format o peliculă de gheață, subliniind că Administrația Națională de Meteorologie nu a emis nicio atenționare de polei.
Compania dă asigurări că, în cazul în care se vor constata deficiențe, vor fi aplicate sancțiuni.
Nouă autovehicule au fost implicate miercuri dimineață într-un accident pe A2 București — Constanța, în urma căruia patru persoane au fost rănite, în timp ce pe sensul dinspre Constanța spre Capitală alte șapte autovehicule s-au tamponat, însă au rezultat doar pagube materiale, fără victime.
Accidentele de pe Autostrada A2 s-au produs miercuri dimineața pe fondul neadaptării vitezei la carosabilul alunecos, potrivit Brigăzii Rutiere a Poliției Române.
Un reprezentant al Brigăzii Rutiere a declarat, miercuri, că urmează să fie aplicată și o sancțiune administratorului drumului. Amenda poate fi de la 21 de puncte amendă la 100, cuantumul urmând să fie stabilit ulterior, după terminarea cercetării la fața locului. Potrivit sursei citate, administratorul drumului ar fi trebuit să împrăștie din timp material antiderapant.
Reprezentantul Brigăzii Rutiere a precizat totodată că, în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat că niciunul dintre conducători nu consumase băuturi alcoolice.
Sursa – AGERPRES