Remember Ștefania Stere
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 noiembrie 2016, 08:03
Simbol al cântecului dobrogean, Ștefania Stere s-a născut la Brăila la 10 iunie 1929 și a plecat să le cânte îngerilor într-o zi de toamnă, la 5 noiembrie, la București.
Interpretă a fost o vajnică culegătoare de folclor, preocupată de „a scotoci” prin zestrea de cânt autentic, păstrat de generațiile de rapsozi populari. Dornică de perfecționare, după absolvirea Liceului Comercial din Brăila, a urmat timp de trei ani, un curs de canto și solfegiu unde a avut-o ca profesor pe Maria Tănase.
Și-a conturat în timp un stil de muzică original, susținându-l ca solistă a ansamblului „Perinița”, a orchestrei „Doina Ilfovului” din București, unde a fost remarcată și apreciată pentru „valoarea interpretativă” de cunoscutul etnomuzicolog Tiberiu Alexandru.
A cântat în zeci de spectacole alături de mari nume ale cântecului popular : Angela Moldovan, Maria Ciobanu, Lucretia Ciobanu și a realizat de-a lungul anilor numeroase imprimări Radio și Electrecord, fiind prezentă frecvent în spectacole de televiziune.
Ștefania Stere a participat alături de cunoscuți interpreți la nenumărate turnee în țară și peste hotare: Belgia, Italia, Franța, URSS, Elveția, obținând premii și distincții la Festivalurile internaționale din Austria, Bulgaria, Spania și Franța.
Pentru activitatea de păstrare și promovare a folclorului autentic, în anul 1968, interpreta a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural, în 2002 a primit Diploma de Excelența oferită de Ministerul Culturii și Cultelor, iar în 2003, Medalia Națională oferită de Președintele României din acel an, Ion Iliescu.
De numele Ștefaniei Stere se leagă și reușita culegere de folclor sub genericul: „Zboară, zboară pescăruș”.
În fonoteca radio, au rămas de la Ștefania Stere cântece precum: ”M-a făcut mama să joc”, ”Ce-ai crezut bade că-mi pasă”, ”Cântă Dunărea”, ”Bine-mi e cu neamuri multe”.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)