Calendarul pentru Brexit rămâne „nemodificat”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 noiembrie 2016, 09:58
Prim-ministrul britanic Theresa May a dat asigurări vineri, în discuții telefonice cu lideri ai Uniunii Europene, că guvernul său menține „nemodificat” calendarul declanșării Brexit-ului, după decizia de joi prin care Înalta Curte de la Londra a decis că executivul trebuie să obțină acordul parlamentului înainte de invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, transmit AFP și Reuters.
‘Calendarul guvernului pentru notificarea Articolului 50 rămâne neschimbat’, respectiv sfârșitul lunii martie 2017, le-a confirmat șefa guvernului britanic cancelarului german Angela Merkel și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit comunicatului emis de Downing Street.
Acesta mai precizează că May ‘va discuta mai târziu în cursul zilei’ și cu președintele francez François Hollande și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Potrivit aceluiași comunicat, Theresa May a subliniat că, deși guvernul său este ‘dezamăgit’ de decizia celor trei judecători ai Înaltei Curți, ‘există argumente juridice solide’ pentru un recurs la Curtea Supremă — ce urmează să fie examinat la începutul lunii decembrie—, declarându-se încrezătoare într-un verdict favorabil guvernului.
Conform unui purtător de cuvânt al premierului britanic, citat de Reuters, aceasta a subliniat, în discuțiile cu cancelarul german și președintele CE, că guvernul britanic, nu parlamentul, este cel care ar trebuie să fie responsabil de activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona
Purtătorul de cuvânt a refuzat să precizeze dacă guvernul elaborează în prezent planuri de rezervă pentru un eventual eșec la Curtea Supremă, care ar permite parlamentului să amâne declanșarea ‘divorțului’ Marii Britanii de UE.
‘Ceea ce este important acum este că am avut un referendum, a existat un rezultat covârșitor în favoarea părăsirii Uniunii Europene și aceasta este ceea ce trebuie să facă guvernul’, a declarat el.
Potrivit unor deputați citați de Reuters, este improbabil ca guvernul să se opună votului de la referendum și să blocheze Brexit-ul, însă, dacă guvernul va fi obligat să elaboreze un proiect legislativ care să fie supus spre examinare ambelor camere parlamentare, termenul avansat de May, sfârșit de martie, pare prea strâns.
Aceasta ar putea-o forța pe Theresa May să convoace alegeri anticipate, susțin deputații, o variantă pe care cei din anturajul său au respins-o în mod repetat.