Constantin CHIRIAC: În 88 de ani, RADIOUL public nu a fost NICIODATĂ al politicienilor
Publicat de , 2 noiembrie 2016, 11:32 / actualizat: 17 decembrie 2016, 10:52
Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a vorbit la Radio România Actualități despre cei 88 de ani de existenţă a Radioului Naţional.
Constantin Chiriac: 88 de ani de existenţă a Radioului Naţional. Este un prilej de mare bucurie şi sărbătoare. În numele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a Teatrului Naţional din Sibiu, a Bursei de Spectacole, a Şcolii de Teatru şi Management Cultural al tuturor parteneriatelor pe care le-am făcut cu aproximativ 170 de ţări, din lume, România este prezentă cu aceşti artişti care vin în România, care vorbesc despre România, în casele fiecărui om. Este un parteneriat strategic pe care Festivalul de la Sibiu, Festivalul Internaţional de Teatru de 23 de ani s-a dezvoltat cu Radiodifuziunea Naţională. Cred că ceea ce a însemnat radioul românesc este un lucru fundamental pentru populaţia acestei ţări, pentru că radioul nu înseamnă numai comunicare, numai actualităţi, înseamnă şi cultură. Atunci când am deschis ochii şi am auzit prima dată radioul am ascultat poveştile, am ascultat poeziile care erau transmise pe calea undelor. Apoi am fost cu urechea lipită de toate întrecerile sportive pe care le transmitea radioul. Astăzi misiunea lui s-a diversificat pentru că sunt atât de multe canale, e şi Radio România Cultural, un canal foarte prestigios, şi Internaţional şi Muzical, sunt canalele regionale. Este o încrengătură extraordinară care face ca în casa fiecărui român să poată să fie conectată la universalitate prin ceea ce este calitativ în fiecare domeniu.
Este fundamental important ca această relaţie biunivocă dintre radio şi cetăţean să nu aibă nicio interferenţă. De-a lungul celor 88 de ani de existenţă Radioul Naţional nu a fost niciodată, dar niciodată trecut în proprietatea unor politicieni.
Vorbesc foarte serios, ceea ce spun acum sunt lucruri foarte grave, nici măcar atunci când a fost dictatură legionară, nu a fost nici în război nicicând trecut din această relaţie dintre cetăţean şi această structură. Este inadmisibil să se facă această interferenţă pentru că asta presupune în mod cert ca radioul să nu mai fie liber. Este un semnal de alarmă foarte, foarte serios, şi eu sper din toată inima că toţi intelectualii, toţi oamenii conştienţi din România vor lua atitudine.
Realizator: Ce trebuie să facă radioul, inclusiv din punct de vedere cultural, civilizaţional, educaţional ca să rămână un radio al oamenilor şi mai ales al tineretului?
Constantin Chiriac: Să-şi păstreze în primul rând ştacheta profesională. Trebuie să cultive în continuare ceea ce înseamnă înaltele standarde profesionale. Sunteţi radioul care pătrunde în toate locurile României, în acelaşi timp el este un instrument strategic al acestui popor. Avem nevoie de un radio curat, avem nevoie de o legătură sănătoasă, civilizată şi profesionistă cu tot ce se întâmplă în lume şi în România.
Realizator: Domnul Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Şi aţi observat cât de des au spus, invitaţii noştri, vorbind despre radio, a fost pentru că mergem pe 89 de ani, dar trebuie să demonstrăm tot timpul că merităm încrederea voastră.