Basilica de la NICULIȚEL, asaltată de vizitatori
Publicat de , 1 noiembrie 2016, 12:57
Basilica paleocreștină din satul Niculițel, județul Tulcea, a înregistrat în ultimele șase luni peste 10.000 de vizitatori, de la reintroducerea în circuitul turistic, potrivit datelor furnizate de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion”, iar autoritățile comunale speră ca localnicii să dezvolte servicii de turism durabile.
„În această vară, Basilica paleocreștină din Niculițel a avut peste 10.000 de vizitatori, din care aproape 5.000 plătitori de bilete”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul general al ICEM „Gavrilă Simion”, Sorin Ailincăi.
Primarul comunei Niculițel, Sorin Pascale, și-a exprimat convingerea că numărul persoanelor care vor vizita monumentul din localitate va crește în anii următori, atât datorită importanței basilicii, cât și lucrărilor de reabilitare încheiate în primăvara acestui an.
„Sunt convins că numărul turiștilor va crește, pentru că lucrările de refacere a construcției de protecție a monumentului și amenajările interioare sunt lucrări deosebit de frumos realizate. În același timp, există un interes mare din partea turiștilor de a vedea acest monument, una din cele mai vechi atestări ale creștinismului din România și din sud-estul Europei”, a afirmat primarul Pascale.
În momentul de față, în comună nu există nicio pensiune turistică, dar potrivit autorității locale, două persoane și-au exprimat intenția de a-și transforma locuințele în pensiuni.
„Una din cele două persoane care au depus cereri de finanțare pentru amenajarea unor pensiuni a început procedura de autorizare a lucrărilor de modificare a locuinței. Sper că și alți localnici le vor urma exemplul, astfel încât Niculițelul să aibă în 2020 atât pensiuni, cât și structuri de alimentație publică și să intre pe piața turistică cu produse durabile care să ofere locuri de muncă localnicilor și servicii de calitate turiștilor. Deocamdată, avem un turism itinerant care nu ne aduce plus valoare’, a precizat primarul comunei Niculițel.
Lucrările de reabilitare a Basilicii paleocreștine din Niculițel au început în anul 2014, au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013, s-au încheiat în luna aprilie a acestui an, iar bugetul inițial al proiectului a fost de peste 11,4 milioane de lei.
Basilica din Niculițel este un monument unic în Europa, potrivit Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”, aceasta reprezentând cel mai timpuriu exemplu de transpunere a concepțiilor arhitecturale greco-romane în arhitectura paleocreștină.
După o ploaie torențială, în anul 1971, aici a fost descoperită o criptă ce adăpostea osemintele a două grupuri de martiri — un grup de patru, în partea superioară a martyrionului, respectiv doi la nivelul inferior. Cripta a fost construită la sfârșitul secolului al IV-lea d.Hr., iar calitatea de martiri creștini a patru dintre ei — Zotikos, Attalos, Camasis și Phillippos — a fost înscrisă în tencuiala crudă a pereților. S-a relevat astfel că ei au fost martirizați în cetatea Noviodunum, din Isaccea.
Numele și vechimea, cel mai probabil mai mare, ale celorlalți doi sfinți rămân încă necunoscute, singura mențiune a lor fiind făcută de inscripția care bloca accesul în zona inferioară a criptei, ”Aici și acolo (se află) sângele martirilor”.
Sursa – AGERPRES