AUDIO/FOTO – Ceremonialul meselor REGALE, de la Sinaia la CONSTANȚA
Publicat de Adrian Băncilă, 28 octombrie 2016, 18:54
O expoziție care își propune să transpună vizitatorul în atmosfera specifică unei zile petrecute la Curtea Regală a României a fost organizată Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș și cu sprijinul financiar al Fundației Pontul Euxin.
Expoziția ”Artă și Ceremonial la Mesele Regale” prin tematica aleasă, spectaculoasă, prezintă 400 de piese deosebite prin valoarea lor artistică, ce alcătuiau un veritabil ceremonial al servirii meselor.
Serviciile de masă din porțelan, alături de tacâmuri de argint și pahare de cristal au fost așezate pe garniturile de mobilier ce completau decorul saloanelor Palatului Peleș, refac atmosfera de altădată, plină de fast, a curților regale.
Piesele fac parte din colecții de artă decorativă, realizate de artiști orfevrieri, sticlari, ceramiști și ebeniști de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
”Sufrageria reprezenta un loc al convivialității, era o marcă a regalității, a aristocrației. Modul în care se desfășura ceremonialul meselor regale ținea de prestigiul Casei Regale a României”, menționează muzeograf șef, Muzeul Național Peleș, Macrina Oproiu.
Expoziția omagiază împlinirea a 150 de ani de la aducerea pe tronul României a regelui Carol I şi a 135 de la Proclamarea Regatului.
”Este prima colaborare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu Muzeul Național Peleș și dorim să punem bazele unui proiect comun, unei expoziții dedicate regalității și spațiului dobrogean, deoarece muzeul din Sinaia este plin de comori ce au aparținut Casei Regale din România”, menționează muzeograf, dr. Delia Cornea.
În cadrul evenimentului de deschidere a expoziției a avut loc și prezentarea albumului ”Regalitatea și Marea”, semnat de criticul și istoricul de artă, dr. Doina Păuleanu.
”Din prezentarea acestor piese care fac parte dintr-o epocă extraordinară a istoriei noastre rezultă un stil de viață, farmecul acelui timp, distincția regalității și faptul că familiile regale succesive au știut să cheme oamenii să fie alături de ele, în acest ritual al mesei, al ospitalității și să onoreze statutul regal”.
Expoziția va fi deschisă până pe 31 decembrie 2016.