Foto/Audio – Poveşti despre România şi Radio România, în satul Oituz
Publicat de , 27 octombrie 2016, 13:56
Radio Constanţa a deschis seria manifestărilor organizate în cinstea Zilei Radioului Naţional, la 88 de ani de la prima emisiune de radio din România.
Primul eveniment a avut o încărcătură emoţională puternică, fiind legat de un evenimet istoric important. Împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial.
Alegerea satului Oituz aflat în componența comunei Lumina din judeţul Constanţa nu a fost întâmplătoare, întemeierea sa având o istorie aparte. Localitatea s-a format în anul 1923, când au fost împroprietăriți orfanii luptătorilor căzuţi in Primul Război Mondial în Valea Oituzului, Mărăști si Mărășești, și văduvele de război, beneficiare fiind atunci aproximativ 45 de familii, originare din comuna Luizii Călugăra, județul Bacău.
În cinstea acestor date istorice fundamentale, care au dus la întemeierea localităţii dobrogene, am fost rugaţi de reprezentaţii comunităţii ca evenimentul donării cărţilor obţinute în campania „Cărţile se întorc acasă” organizată de Caravana Gaudeamus Mamaia, 2016, să fie făcut în luna octombrie, într-un cadru festiv care să amintească de aceste momente importante pentru localitatea lor.
Aşadar, la 27 octombrie 2016, în cinstea Zilei Armatei Române şi în apropierea sărbătoririi Radioului Naţional, în cadrul unei manifestări special organizate, Radio Constanţa a dăruit aceste volume bibliotecii şcolare din sat dar şi Bisericii Catolice de acolo.
Valurile istoriei i-au purtat pe unii departe de aceste locuri, dar alte familii au rămas aici, ridicând gospodării temeinice, construind o biserică, monument impresionant, cu care localnicii se mândresc. Majoritatea locuitorilor care au sosit atunci aparțineau confesiunii romano-catolice. Astăzi localitatea numără aproape o mie de suflete, este prosperă și deosebit de îngrijită.
De dimineaţă, copiii grădiniţei din Oituz au sărbătorit toamna, în prezenţa bunicilor, a părinţilor şi a doamnei educatoare Florenţa Mechenici. Băieţeii au curăţat porumbul iar fetele au scărmănat lâna. Grupul coral a interpretat cântece tradiţionale.
În jurul prânzului reprezentanţii Radio Constanţa au fost întâmpinaţi de reprezentantul obştii săteşti, domnul Emanoil Rujanschi, care a preluat volumele respective.
La şcoala generală din sat am fost întâmpinaţi de copiii claselor a V-a şi a VI-a şi de doamna director Carmen Iorgu. A fost prezentat copiilor istoricul Radiodifuziunii Române, s-a vorbit despre cărţi şi despre cât este de important să citeşti, despre istoria locurilor.
Li s-a propus copiilor să scrie mici istorii despre familiile lor, despre locul în care trăiesc, iar cele mai frumoase să fie prezentate în programele Radio Constanţa.
Manifestările dedicate Zilei de 1 noiembrie vor continua cu Ziua Porţilor Deschise, pe data de 31 octombrie şi se vor încheia cu un spectacol dedicat Radioului Naţional, în ziua de miercuri, 2 noiembrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului” a 42- a ediţie.
Un reportaj de Steliana Bajdechi