DOBROGEA. Cum va fi vremea în următoarea perioadă
Publicat de Adrian Băncilă, 24 octombrie 2016, 14:55
Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni se anunță unul variabil, iar după data de 26 octombrie valorile termice vor scădea cu 6 – 7 grade Celsius, în timp ce probabilitatea de precipitații se va menține ridicată aproape în fiecare zi, la nivel național, relevă prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 24 octombrie – 6 noiembrie.
În Dobrogea, până în jurul datei de 28 octombrie, vremea va fi ușor mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă, cu o medie a valorilor maxime de 10 — 12 grade și minime tot mai scăzute, respectiv o medie regională de 4 — 7 grade. Ulterior, se va produce o încălzire ușoară, astfel încât la început de noiembrie se pot înregistra maxime în jurul valorii de 15 grade și minime, în medie, de 7 — 8 grade. Vor fi ploi în zilele de 26 și 27 octombrie, când sunt posibile și cantități mai însemnate și cu o probabilitate în creștere și după data de 3 noiembrie.
În Muntenia, valorile termice diurne vor scădea de la o zi la alta, astfel încât vremea va fi rece pentru această perioadă, cu o medie regională ce se va situa în jurul valorii de 10 — 12 grade. Spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, temperaturile maxime vor marca o creștere și se vor apropia de mediile climatologice ale perioadei, respectiv o medie a acestora de 14 — 15 grade Celsius. Minimele termice vor scădea treptat pe parcursul primei săptămâni, de la valori medii în jur de 9 grade în noaptea de 25 octombrie, până la o medie de 3 — 4 grade în noaptea de 30 noiembrie, apoi vor mai crește ușor, spre medii de 5 grade. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată în intervalele 24 — 26 octombrie, respectiv 2 — 6 noiembrie, dar ploi pe arii extinse și izolat mai însemnate cantitativ se vor semnala în jurul datei de 26 octombrie.
În Oltenia, regimul termic va scădea treptat în primele cinci zile ale intervalului de prognoză, de la o medie regională a temperaturii maxime de 14 grade, până spre 10 — 11 grade, caracterizând o vreme rece pentru ultima decadă a lunii octombrie. Sfârșitul primei săptămâni va aduce o creștere a valorilor termice diurne, care vor oscila până spre sfârșitul intervalului în jurul a 12 — 14 grade. Minimele termice vor pleca de la valori medii de 9 grade și vor scădea până spre 3 — 4 grade Celsius, în noaptea de 30 octombrie, apoi vor mai crește ușor, spre medii de 4 — 5 grade. În intervalele 24 — 26 octombrie și 2 — 6 noiembrie, probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată. Cantități mai însemnate se vor semnala în jurul datei de 26 octombrie.
La munte, intervalul va debuta cu o vreme caldă pentru această dată, cu maxime în jurul valorii de 10 grade și minime pozitive de două până la 4 grade Celsius. În perioada 27 — 29 octombrie temperatura va scădea, spre medii ale valorilor maxime de numai două — trei grade Celsius și minime în jur de—4 grade. Un nou proces de încălzire ușoară va debuta spre sfârșitul lunii octombrie, astfel încât media valorilor maxime va fi de 4 — 6 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de zero grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în zilele de 25, 26 și 29 octombrie și după data de 2 noiembrie. Vor fi ploi, dar în zona mai înaltă acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Sursa: Agerpres