Federația PUBLISIND consideră inițiativa PSD privind anularea taxei radio-tv ca fiind una populistă și periculoasă
Publicat de Arantxa Catană, 19 octombrie 2016, 15:17
Federația PUBLISIND, afiliată la Blocul Național Sindical și PSI/EPSU, având afiliate 71 de sindicate din sectorul public și care include cel mai mare număr de jurnaliști asociați într-o structură federativă din România, salariați din Televiziunea Română și Radio România, reprezentantivă la nivelul acestui grup de unități, dezaprobă inițiativa PSD de a anula taxa radio-tv, inițiativă pe care o consideră populistă și periculoasă.
Sub ideea „generoasă”, electorală, de a se elimina o serie de taxe, extragerea Radioului și Televiziunii Publice din aria cetățenească, publică și finanțarea lor din zona guvernamentală, reprezintă o încercare de control asupra acestor două inistutuții care au menirea de a informa corect, independent și de a-și direcționa produsele jurnalistice către interesul public și nu la comanda politică.
Din expunerea de motive a proiectului de lege reținem că se dorește eliminarea a peste 100 de taxe pentru „reducerea timpilor petrecuți la cozi, în fața ghișeelor, pentru plata acestora, dar și eficientizarea activității instituțiilor publice pentru simplificarea și fluidizarea proceselor interne..” Ne este imposibil să realizăm în ce măsură eliminarea taxei radio-tv și subordonarea financiară a celor două servicii deservesc scopului declarat mai sus, dar este limpede că această măsură va modifica radical existența autonomă și independența serviciilor publice de media.
Considerăm, și stau marturie și experiențele altor state europene (Grecia- instituțiile de media publice s-au prăbușit după anularea taxelor sau suportă abuzuri politice grave) ca în această epocă digitală, proiectul populist care își propune să anuleze taxa radio- tv nu va aduce economii pentru cetățeni, ci ne va întoarce la concepția existentă în perioada predecembristă și ne va periclita tuturor dreptul la informare. Să lăsăm posturile publice de media să aibă „grijă de cetățean, nu de clasa politică”, să nu depindă și ele de interesele unor grupuri de influență.
Mai mult eliminarea taxei radio-tv nu respectă Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European și a Consilliului din 10 martie 2010 care statutează ca „Serviciile mass-media audiovizuale sunt în egală măsură servicii culturale şi servicii economice. Importanţa lor crescândă pentru societăţi, pentru democraţie – în special prin asigurarea libertăţii de informare, a diversităţii de opinie şi a pluralismului în mass-media –, pentru educaţie şi cultură justifică aplicarea unor norme specifice pentru aceste servicii.”
Există pericolul ca radioul, liderul de piață să devină un post subordonat intereselor de grup, iar televiziunea publică, și așa îngenunchiată de presiuni, să nu mai poată funcționa. Atenționăm cetățenii că instituțiile publice de media vor fi afectate ireversibil din pricina acestor jocuri politice de campanie electorală.
Atragem atenția totodată că „această grabă suspectă” de a trece prin Parlament un astfel de proiect, prin încălcarea regulementelor celor două Camere, decredibilizează încă odată clasa politică, și așa aflată într-o criză de imagine ireversibilă.
Eliminarea unei dezbateri publice pentru un astfel de proiect, care ar fi în interesul cetățeanului și “viteza promovării” lui arată cât de rudimentară este abordarea politică a inițiatorilor și cum am ajuns să încălcăm Constituția României cu orice prilej. (Constituției României, art.31, alin.5, care arată că “serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă.“).
PUBLISIND informează cetățenii, plătitori ai taxei că acestă inițiativă de „scutire” de taxa radio-tv și finanțarea celor două instituții tot din bani publici, va duce la dependența de PUTERE a instituțiilor publice de media și le va transforma în „trâmbițe” guvernamentale, controlate prin alocări bugetare.