UPDATE: O angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost sechestrată de doi deținuți
Publicat de Arantxa Catană, 14 octombrie 2016, 09:17 / actualizat: 14 octombrie 2016, 10:41
O angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost, joi, 13 octombrie, sechestrată de doi deținuți.
Totul s-a petrecut în baia clubului de activități pe parcursul a 10 minute.
Femeia a fost amenințată cu un cuțit improvizat.
„În timpul derulării unei activități specifice de educație cu cei doi deținuți, aceștia au devenit violenți și amenințând-o cu un cuțit improvizat au obligat-o să se deplaseze în grupul sanitar al clubului cu intenția de a o agresa sexual. Acționând cu tact și profesionalism, lucrătoarea i-a convins pe cei doi deținuți să renunțe la intenție după aproximativ 10 minute”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții ANP.
În acest caz a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.
Conducerea Penitenciarului Poarta Albă a fost sesizată, aceasta demarând de urgență o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale producerii evenimentului.
Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor felicită angajata pentru profesionalismul și stăpânirea de sine dovedite în gestionarea acestei situații și evidențiază eforturile deosebite ale întregului personal din sistemul penitenciar care se confruntă zilnic cu riscuri și situații deosebite.
Totodată, conducerea ANP precizează că nu va tolera sub nici o formă actele de agresiune împotriva personalului, luând cele mai drastice măsuri în conformitate cu prevederile legale.
Conform art. 205 din codul penal, lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani. Dacă fapta este săvârşită de către o persoană înarmată pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani.
UPDATE
Ambii deținuți se află încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă în regim semi-deschis.
UPDATE
Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis un comunicat de presă prin care solicită să se ia de urgență măsuri de protecție a personalului din penitenciar.
„Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut public, astazi 14.10.2016, incidentul in care o angajata de la Penitenciarul Poarta Alba a fost sechestrata cu intentia de a fi violata de catre doi detinuti extrem de periculosi. N-a facut insa publice si conditiile in care aceasta grozavie a fost posibila: tolerarea abuzurilor la nivel de management, lipsa de personal si lipsa celor mai elementare mijloace si proceduri de siguranta pentru personal.
Personalul din penitenciare este expus unor riscuri profesionale si personale greu de imaginat de catre cineva care nu lucreaza in fiecare zi cu talhari, criminali, violatori si alte categorii de infractori; in cea mai mare parte recidivisti. Agresiunile asupra personalului se intampla la locul de munca si se intampla in comunitate, atunci cand acestia se intalnesc cu fosti detinuti. Angajatii sunt atacati chiar si in propria casa, iar nu putine cazuri sunt cele in care bunuri le sunt distruse si sunt agresati in public.
Desi de-a lungul timpului au fost reclamate numeroase abateri ale conducerii Penitenciarului Poarta Alba, foarte multe in legatura cu modul in care coordoneaza siguranta misiunilor in interiorul si exteriorul penitenciarelor, acestea au fost ignorate. Cazul cel mai recent ignorat este cel al unui detinut favorizat care parasea cand vroia punctul de lucru fara sa se stie ce face. Putea sa faca orice, asa cum s-a dovedit ca au incercat cei doi susamintiti.
Aproximativ 280 de posturi mai sunt necesare, conform estimarilor ANP, pentru a putea fi asigurate in conditii optime misiunile la Penitenciarul Poarta Alba. Altfel grozavii ca cea de ieri se pot intampla oriunde si oricand din lipsa personalului care sa asigure toate activitatile in conditii de siguranta pentru personal si pentru persoanele detinute. Si acest aspect ar fi trebuit sa fie o prioritate pentru conducerile Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor si a Penitenciarului Poarta Alba.
Cadrul normativ privind protectia personalului din penitenciare este o gluma sinistra. Iar mijloacele tehnice si procedurile prin care aceasta se realizeaza la locul de munca sunt, atunci cand exista macar cu numele, depasite si nefunctionale. Lipsesc mijloace de protectie individuala, de alarmare sau de interventie. Chiar si banalele sisteme de alarmare individuala se dovedesc imposibil de achizitionat, ANP returnand bani la buget.
Cerem masuri urgente de protectie a personalului. Cerem imbunatatirea conditiilor de lucru. Cerem eliminarea deficitului de personal. Cerem demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Alba.
Ceilalti sefi vor face ce le dicteaza onoarea. Daca au, doamna ministru!
Mai jos, comunicatul emis de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor la 14.10.2016:
Se intampla la Poarta Alba, si mai jos ANP ne transmite versiunea oficiala si in limbaj de lemn a celor 10 minute de groaza. Poate-si aminteste ANP si cu cata gratie ignora toate sesizarile legate de incompetenta managerilor de acolo si a riscurilor de siguranta pe care personalul si le asuma. Altfel, ne bucuram ca sunteti bine doamna!
In ziua de 13 octombrie 2016, o angajata a Penitenciarului Poarta Alba a fost lipsita de libertate de doi detinuti, timp de 10 minute, in baia clubului de activitati.
In timpul derularii unei activitati specifice de educatie cu cei doi detinuti, acestia au devenit violenti si amenintand-o cu un cutit improvizat au obligat-o sa se deplaseze in grupul sanitar al clubului cu intentia de a o agresa sexual. Actionand cu tact si profesionalism, lucratoarea i-a convins pe cei doi detinuti sa renunte la intentie dupa aproximativ 10 minute.
A fost informata imediat conducerea unitatii care a luat masuri urgente de sanctionare a celor doi detinuti. In cauza a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia.
La nivelul Penitenciarului Poarta Alba s-a demarat o ancheta pentru a stabili cauzele producerii evenimentului si imprejurarile in care detinutii au intrat in posesia cutitului improvizat.
Conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor felicita angajata pentru profesionalismul si stapanirea de sine dovedite in gestionarea acestei situatii si evidentiaza eforturile deosebite ale intregului personal din sistemul penitenciar care se confrunta zilnic cu riscuri si situatii deosebite.
Totodata, conducerea ANP precizeaza ca nu va tolera sub nici o forma actele de agresiune impotriva personalului, luand cele mai drastice masuri in conformitate cu prevederile legale.
Conform art. 205 din codul penal, lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 7 ani. Daca fapta este savarsita de catre o persoana inarmata pedeapsa este inchisoarea cuprinsa intre 3 si 10 ani”, se arată într-un comunicat transmis de Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.