CONSTANȚA: Exercițiu naval româno – francez pe Marea Neagră
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 octombrie 2016, 10:55
Un exercițiu aero-naval cu trageri de luptă se va desfășura luni dimineață, pe Marea Neagră, cu participarea a cinci nave militare românești din cadrul Comandamentului Flotei și a fregatei franceze Le Premier-Maître L’Her (F 792).
Potrivit ofițerului de presă al Comandamentului flotei, căpitan comandor Ion Burghișan, fregata Le Premier-Maître L’Her a acostat vineri dimineață în Portul Constanța, pentru o escală de trei zile.
‘Pe parcursul staționării în port, o delegație condusă de comandantul navei efectuează vizite protocolare la autoritățile locale și la comandantul Flotei, iar echipajul are în program vizitarea principalelor obiective culturale și turistice ale municipiului, iar pe data de 10 octombrie, la sfârșitul vizitei, fregata franceză va evolua în cadrul unui exercițiu aero-naval cu trageri de luptă, alături de cinci nave militare românești’, a precizat Burghișan.
La aplicația pe mare, Fregata Le Premier-Maître L’Her va evolua alături de Fregata Regele Ferdinand (cu elicopter ambarcat), două corvete și două nave puraero-naval, tătoare de rachete și trei avioane MIG 21 Lancer ale Forțelor Aeriene Române, exercițiul fiind considerat unul foarte complex, în cadrul căruia echipajele se vor antrena în lupta în mediul aerian, de suprafață și submarin.
Fregata Le Premier-Maître L’Her a intrat în serviciu la 5 decembrie 1981 și este un bastiment de tip A 69 ce aparține clasei d’Estienne d’Orves, în conformitate cu standardele Marinei Naționale Franceze de la Marine, unde este încadrată ca navă de patrulare. Nava, cu deplasament de 1330, lungime de 80,5 m, lățime de 10,3 m și pescaj de 5,6 m, este comandată de locotenentul Nicolas de Bouvet și are la bord un echipaj alcătuit din șapte ofițeri, 58 maiștri militari și 24 marinari.
Fregata este propulsată de două motoare diesel SEMT Pielstick de 12000 CP ce-i asigură o viteză maximă de 24 noduri și poate folosi în luptă patru rachete Exocet navă-navă, o rampă dublă Simbad pentru rachete Mistral, un tun de 100 mm și altele două de 20 mm, patru mitraliere de 12,7 mm și patru tuburi lans-torpile de 550 mm.
Sursa – agerpres.ro