”Poezia închisorilor”
Publicat de Carmen Secuiu, 8 noiembrie 2014, 09:45 / actualizat: 8 noiembrie 2014, 12:22
Reprezintă o epopee prin care au trecut românii, în cea mai amară prăpastie din timpul dominației comuniste.
A surprins această tragedie, într- o carte de versuri, Cristian Filip.
„Cartea surprinde într-o sinteză uluitoare, ce trebuia facută de cineva, tragedia cutremurătoare prin care a trecut ţara noastră, jertfind cu milioanele o generaţie întreagă de mucenici, mărturisitori în duh şi adevăr, al crezului sfânt al unui neam român şi creştin. “, scrie în prefață Aspazia Oţel Petrescu.
Evenimentul ocazionat de lansarea cărții a fost organizat de Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca” în colaborare cu Școala şi Grădiniţa Sfinţii Martiri Brâncoveni.
”Aşadar, această lucrare se doreşte a fi un omagiu adus tuturor celor care s-au jertfit în temniţele comuniste şi în mod special celor care, prin întâlnirile cu ei, mi-au influenţat profund viaţa, reuşind să mă apropie de credinţă, constituindu-se în exemple vii că, deşi Mântuitorul a trăit cu peste 2000 de ani în urmă, modelul său poate fi urmat şi astăzi şi astfel, cu toţii, înrolându- ne în rândurile Bisericii”, spune autorul.
Astfel, după ce a căutat mai multe informații despre acest subiect a luat naștere ”Poezia închisorilor”.
”De ce am ales ca temă „Poezia închisorilor”? Din mai multe motive: în primul rând, pentru că am înţeles de la toţi cei cu care am discutat că poezia, alături de credinţă şi rugăciune, a constituit unul dintre stâlpii de rezistenţă în perioada de încercări incredibile pentru orice minte normală, pe care aceşti oameni le-au trecut în perioada de tristă amintire”, menționează scriitorul.
Cartea are două părţi:
În prima parte sub titlul: „Prezenţa Mântuitorului şi viaţa duhovnicească în temniţele comuniste” sunt tratate „Premizele transformării temniţelor comuniste în mănăstiri”, „Jerfa, urcuşul duhovnicesc şi Pronia Divină”, „Viaţa duhovnicească” şi „Figuri de martiri”.
În partea a doua a cărții sunt schițate portrete ale unor poeți încarcerați și modul în care poezia i- a ajutat.
”Aici sunt schiţate portretele a patru poeţi încarceraţi: Radu Gyr, Nichifor Crainic, Părintele Ilie Imbrescu şi Zorica Laţcu.”, a declarat cel care a scris acest document istoric, Cristian Filip.
carmensecuiu@radioconstanta.ro