Profil de interpret: Cristina Gheorghiu
Publicat de Liliana Fustanela, 6 octombrie 2016, 17:00
Cristina Gheorghiu este suceveanca ce s-a născut la 4 octombrie 1971, în localitatea Vadul Moldovei, judetul Suceava și care a absolvit cursurile Scolii Populare de Arta din Suceava și ale Facultății de Teatru din Bucuresti specialitatea Teatru Muzical, promotia 1998.
Cariera artistică a început-o încă de pe băncile școlii și, cu perseverență, a devenit o artistă cu o voce distinctă în peisajul folcloric românesc, cu un stil propriu.
Cristina Gheorghiu a participat cu succes la multe festivaluri nationale de folclor: Cerbul de Aur (2003), Mamaia (2004), Mamaia (2006), Maria Tănase (2005), Ioana Radu (2006), Crizantema de Aur (2007).
In paralel cu activitatea artistică a sudiat și în 2006, a absolvit Masteratul cu specializarea Comunicare si Relatii Publice în cadrul Scolii Naționale de Studii Politice și Administrative București.
A cântat alături de artiști vocali consacrati ca Angela Moldovan, Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Daniela Condurache și a reprezentat România în festivaluri internaționale obținând :
Locul I – Italia 1994, la Festivalul Studenților din Zona Balcano-Mediteraneeană;
Locul al II-lea – Serbia 1992, la Festivalul Studenților Țărilor Dunărene;
Locul al II-lea – Larnaca 2006, la Festivalul Cântecului și Dansului Tradițional din Zona Carpato – Mediteraneeană;
Diploma de Excelență pentru participarea la Zilele României la Festivalul din Radom – Polonia;
Diploma de Excelență pentru participarea la prima ediție a Zilelor Diasporei Române din Kazachstan si Kyrgystan.
Cristina Gheorghiu este o prezență scenică deosebită, cu o voce caldă și plină de temperament. Este înzestrată cu har artistic și cu dragoste de cântec.
Din 2001, Cristina Gheorghiu este solistă a ansamblului „Ciocârlia”, fiind o prezență vocală nelipsită din cadrul emisiunilor de folclor al televiziunilor și posturilor de radio.
Are un repertoriu de aproximativ 700 de piese din toate genurile muzicale: de la romanțe și muzică de petrecere până la muzică ușoară româneasca și internațională. Preferate, îi sunt cele 300 melodii de muzică populară româneasca, parte din ele constituind repertoriul personal al solistei cu piese autentice din zona de obârșie a interpretei.
A realizat numeroase proiecte individuale în colaborare cu diverse orchestre, dar cele mai multe cu: „Ciprian Porumbescu”-Suceava, „Rapsozii Botoșanilor”, Orchestra Radio-București si „Lăutarii” din Chișinău.