Profil de interpret: Laura Lavric
Publicat de Liliana Fustanela, 1 octombrie 2016, 17:00
Pasiunea pentru muzică a început pentru Laura Lavric, de la o vârsta foarte fragedă.
Mai întâi ciulea urechile cu încântare la fanfara din sat, apoi a fost de-a dreptul fermecată de primul patefon adus în sat. Laura Lavric s-a născut la 20 septembrie 1946, în satul Costișa, comuna Frătăuții Noi, județul Suceava.
După terminarea școlii este angajată la o cooperativă de croitorie din Rădăuți, dar și aici e urmărită de pasiunea devastatoare pentru muzică . Participă la Festivalul Național al Cooperativelor Meșteșugărești la Târgu-Mureș și câștigă primul premiu important din carieră.
A urmat apoi, în 1967, ”Dialog la distanță”, cel mai mare festival național televizat. A luat numai note de 10 și așa este chemată la Electrecord, pentru înregistrări. Un șir de apariții la radio și televiziune urmează cu această inimoasă,veselă și atrăgătoare interpretă.
Laura Lavric este deliciul a sute de spectacole în întreaga țară ,dar și străinătate, este deținătoarea a zeci de premii și diplome, medalii care îi recunosc calitățile artistice.
Este una dintre cele mai iubite cântăreţe de muzică populară, femeie harnică, dar și aprigă care, după 20 de ani de căsnicie, trece printr-un divorț și este capabilă să înceapă viața de la zero. Trece apoi, prin alte momente cumplite de-a lungul timpului, prin relația nefirească cu sora sau fiul său și viața artistei se clatină din nou, dar cântecul și publicul o ajută să treacă de greutățile vieţii.
Cele mai multe dintre melodiile sale sunt acompaniate de Orchestrele: Rapsozii Botosanilor și Ciprian Porumbescu din Suceava.
Dintre cele mai îndrăgite cântece ale Laurei Lavric amintesc: ”S-o dat o veste asară”, ”La crâșma lui Costănel”, ”Sapte care de nuiele”, ”Cu scripca și gura me”, ”Când îi zi de sărbătoare”, ”Dragu-mi-i la veselie”, ”Hai la sârbă moldoveni”.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)