Profil de interpret : Emilia Marinuș Măciucă
Publicat de Liliana Fustanela, 25 septembrie 2016, 16:00
La 25 septembrie 1960, venea pe lume în satul teleormănean Slobozia Mândra, foarte aproape de Turnu Măgurele, dar și de județul vecin, Olt, Emilia Marinuș. Cântecele străvechi pe care le auzea la mama și bunicul său, au captat-o încă din primii ani de viață. Le are încă proaspete în minte și dorește ca în viitorul apropiat să le cuprindă într-un album.
”M-am născut în Slobozia Mândra în județul Teleorman într-o zonă frumoasă și bogată din punct de vedere etnografic. Am învățat să cânt de la bunicul și de la mama care cântau foarte frumos cântece bătrânești : balade si doine. În anii copilăriei am cântat, în satele teleormănene, acompaniată de tarafuri tradiționale. În perioada liceului, am încercat să cânt și muzică ușoară, dar m-am întors la muzica mea de suflet, muzica populară, urmând cursurile Școlii Populare de Artă din Constanța, unde am ajuns ,la 22 de ani ,după terminarea facultății absolvite în Banat.
Prin repartizarea mea în Dobrogea, viața mi s-a schimbat. Prin căsătorie am devenit Emilia Marinuș Măciucă și la Școală de Artă Populară Constanța ,profesorii Dem Diaconescu și Maria Culețu m-au învățat să cânt geamparale, spune despre ea, Emilia Marinuș Măciucă.
A trecut ușor de la folclorul teleormănean, la cel dobrogean și în 1980 , devine solist vocal al Ansamblului Folcloric „Midia”, membru și solist vocal în Ansamblul de cântece și dansuri populare: „Cununa Dobrogei” al Casei de cultură a Sindicatelor din Constanța și colaborator în Ansamblul profesionist „Brâulețul”din Constanța, condus de maestrul Gheorghe Parnica.
Între 1983-1988, activează în Grupul folcloric: „Altițe dobrogene „ condus de Elena Ionescu Cojocaru, participă la numeroase spectacole și filmări la Televiziunea Română.
În următorii 10 ani, este prezentă la concursuri naționale de muzica populară, unde obține premii și este laureată la ”Cântarea României”, de șase ori, culminând cu participarea la Concursul tinerilor interpreți de muzică populară, organizat de Radiodifuziunea Română, cu puțin timp înainte de Revoluția din Decembrie.
În anul următor 1990, apar și primele înregistrări la radio, cu Orchestra Radiodifuziunii Române, dirijor maestrul George Vancu. Odată cu debutul radiofonic încep și turneele de promovare ale cântecului și dansului popular românesc cu Ansamblul de cântece și dansuri „Midia” la Festivalul internațional de folclor al țărilor balcanice ,Istanbul –Turcia, unde obține Premiul special și în mai multe orașe din Grecia.
În 1996, realizează noi înregistrări la radio cu Orchestra Radiodifuziunii Române, de data aceasta cu maestrul Paraschiv Oprea și continuă să fie prezentă frecvent în emisiuni folclorice realizate de Radio Constanța, dar și la televiziuni locale și naționale.
Din repertoriiul său fac parte cântece precum: Drag mi-e jocul geampara, Azi în sat e nuntă mare, De la Dunăre la mare,Doru-I floare din grădină, Bade de dor mă legăn, Uite-așa ne-nveselim.
Mai multe despre activitatea acestei interprete,în emisiunea: ”Seri de cântec românesc”, ediția 25 septembrie, realizată de Cezar Colimitra,de la ora 18.00.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)