(AUDIO) Vorba aceea – Să cumpăr o fustă…movă ???
Publicat de Larisa Calistru, 7 noiembrie 2014, 07:21
Ne străduim să realizăm acordul substantivului cu adjectivul, numai că există în limba română adjective care nu își schimbă forma. Exemplu : “Vreau să îmi iei o bluză roșie, cu un decolteu mov, o fustă movă mai scurtă de genunchi și o pereche de sandale roșii.”
În limba română există și adjective invariabile, care au o singură formă pentru toate valorile de gen, număr și caz. Printre adjectivele invariabile se numără câteva nume de culori, cum sunt “bleu”, “kaki”, “maro”, “mov”, “roz”, “turcoaz”, “vernil.” Greșite sunt, de asemenea, enunțurile: “Pe covorul roșu, ele s-au gândit să poarte aceeași rochie turcoază” și “Îți stă bine în camașa roză.”
Aceeași tendință se remarcă în utilizarea câtorva adjective invariabile, terminate în “-ce”: precoce, vivace. Uneori, aceste adjective apar cu o formă inventată de masculin plural: “Cei doi sunt părinți precoci” sau “Dacă în copilărie gemenii sunt vivaci, voioși și precoci, la adolescență aceste trăsături se estompează.”
Greșeala este favorizată și de faptul că alte adjective terminate în “-ce” nu sunt invariabile, ci au în flexiune două forme: tenace-tenaci. Se înregistrează aici greșit utilizări invariabile – cu terminația “-ce” în contexte în care ar trebui să apară forma de plural: ”Am doi copii tenace” în loc de “Am doi copii tenaci.”
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!