Suspiciuni privind fraudarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, prin turism electoral
Publicat de Bogdan Comșa, 6 noiembrie 2014, 23:56 / actualizat: 7 noiembrie 2014, 11:48
Centrul pentru Resurse Civice solicită Autorităţii Electorale Permanente să verifice listele suplimentare de votare de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, deoarece există semnale privind existenţa unor fraude consistente.
Centrul pentru Resurse Cicive, care este un ONG acreditat de Autoritatea Electorală Permanentă să propună observatori interni la alegeri, semnalează că există indicii privind practicarea turismului electoral.
Observaţiile au fost făcute direct, de repezentanţii ONG-ului, dar şi de cetăţeni care au relatat existenţa unor grupuri mari de alegători coordonate de anumite persoane, scrie HotNews.ro.
Sursa citată face şi o analiză a zonelor din ţară unde votul pe liste suplimentare s-a situat la cote neobişnuit de mari pentru judeţe care nu au nici un turism dezvoltat, nici nu sunt centre universitare sau industriale, care să atragă navetişti.
Jurnaliştii publicaţiei amintite susţin că există aproximativ un milion de voturi pe listele suplimentare, adică în jur de 10% din totalul celor exprimate duminica trecută, din care o parte ridică semne de întrebare şi ar putea fi rezultatul turismului electoral.
Numărul de voturi pe liste suplimentare (destinate celor care nu se află în localitatea de domiciliu) a fost, duminica trecută, dublu faţă de ultimele alegeri.
Astfel, în unele comune, în special din judeţele din sudul ţării, există situaţii în care au votat de până la 7 ori mai mulţi turişti, decât localnici.
Printre judeţele unde există astfel de situaţii neclare sunt Dolj, Sălaj, Vâlcea, Calaraşi, Teleorman, Gorj şi Mehedinţi.