România se aliniază legislației europene privind despăgubirile în cazul practicii anticoncurențiale
Publicat de , 22 septembrie 2016, 12:51
Consumatorii români ar putea fi despăgubiți mai repede, dacă au plătit mai mult pentru achiziționarea unui bun sau serviciu, acest lucru fiind posibil imediat ce România va transpune în legislația națională o Directivă europeană, ce va facilita accesul la instanțe pentru a acorda respectivele compensații, a declarat, joi, la Radio România Actualități, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres.
‘Comisia Europeană a lansat o directivă care trebuie transpusă de statele membre până la sfârșitul acestui an. Directiva vrea să faciliteze despăgubirea victimelor comportamentelor anticoncurențiale, pentru că ce se întâmplă în toate statele europene, când o companie încalcă legea concurenței, ea este sancționată, i se dă o amendă, mare, amenda aceea se duce la buget. Ei, Comisia Europeană vrea ca, în plus, și victimele, pentru că întotdeauna în comportamentul anticoncurențial rezultă un prejudiciu al altora, al unor consumatori, fie ei persoane fizice sau juridice, deci, cineva, de obicei va plăti mai scump un bun sau un serviciu decât l-ar fi plătit altfel. Deci, trebuie creat un mecanism prin care victimele pot fi despăgubite pentru prețurile mai mari pe care le-au plătit’, a subliniat Chirițoiu.
Potrivit șefului Consiliului Concurenței, cei care vor să dea în judecată o anumită companie pentru practici anticoncurențiale pot prezenta în instanță dovezile pe care autoritatea pentru concurență le-a strâns în cazul reclamat.
‘Directiva facilitează accesul la instanțe pentru a acorda aceste despăgubiri. Spune că: 1 — o decizie a autorității de concurență, deci, în speță, în România, a Consiliului Concurenței, odată ce este validată de instanțe, în cazul nostru de instanțele de contencios administrativ, ea nu mai trebuie să fie probată când te duci să ceri despăgubiri; 2 — noi, în investigațiile noastre (…), strângem o droaie de documente ca probe. Aceste probe vor fi disponibile, vor fi puse la dispoziția celor care vor să dea în judecată pentru a-și recupera prejudiciile. Victimele vor beneficia: 1 — de faptul că noi am dovedit încălcarea și 2 — de dovezile pe care noi le-am strâns în cadrul investigației’, a explicat Bogdan Chirițoiu.