Dieta care înjumătăţeşte riscul de cancer intestinal
Publicat de Bogdan Comșa, 4 noiembrie 2014, 20:23
Dieta Paleo, cunoscută şi sub denumirea de „dieta oamenilor cavernelor”, scade cu până la 50% riscul de cancer intestinal, o maladie care cauzează peste 16.000 de decese în fiecare an în numai Marea Britanie.
Dieta Paleo reprezintă o metodă în vogă pentru a slăbi. Ea are însă şi alte beneficii importante, întrucât reduce la jumătate riscul de cancer intestinal, informează dailymail.co.uk.
Adepţii acestei diete au renunţat la alimentele procesate, precum preparatele servite în restaurantele fast-food, preparatele semicongelate, pâine şi paste. În schimb, ei mănâncă doar acele alimente care erau disponibile pentru populaţiile de vânători-culegători din paleolitic, precum fructe, legume, nuci, seminţe şi carne slabă.
Jucătorul de crichet englez Andrew Flintoff şi vedetele de cinema Megan Fox şi Matthew McConaughey se numără printre vedetele care au reuşit să slăbească foarte mult cu ajutorul acestei diete.
În plus, oamenii de ştiinţă americani au descoperit de curând că dieta Paleo reduce la jumătate riscul de cancer intestinal. Cercetătorii de la Universitatea Emory din oraşul Atlanta au analizat obiceiurile alimentare ale unui număr de 2.301 persoane – femei şi bărbaţi -, cu vârstele cuprinse între 30 şi 74 de ani.
Participanţii la studiu au fost catalogaţi în funcţie de cât de „paleolitică” era dieta lor. Voluntarii au fost rugaţi apoi să încerce şi dieta mediteraneană, care permite consumul moderat de lapte, iaurt, cereale şi alcool. Apoi, datele despre dietele lor au fost comparate cu dosarele medicale ale participanţilor.
În total, 564 dintre voluntari au dezvoltat un adenom colorectal – o tumoare benignă care este un precursor al cancerului intestinal.
Pentru femeile care respectau cel mai mult regulile dietei Paleo, riscul de apariţie a tumorilor a scăzut cu 29 de procente, iar cele care au adoptat dieta mediteraneană au prezentat un risc cu 26% mai scăzut.
În cazul bărbaţilor, dieta Paleo a avut beneficii şi mai mari: riscul de cancer intestinal a scăzut cu 51%.
Studiul a fost publicat în American Journal of Epidemiology.
Oamenii de ştiinţă au afirmat în anii 1970 că organismul uman este mai bine adaptat pentru dietele preistorice. Însă această idee a devenit una în mare vogă abia după ce a fost publicată de nutriţionista americană Loren Cordain, în 2010. Criticii ei spun că dieta Paleo nu ţine cont de felul în care au evoluat oamenii şi că un astfel de regim ar putea duce la malnutriţie.
Dieta Paleo prezintă anumite similarităţi cu o altă dietă celebră, Atkins, care mizează pe o abordare strictă – renunţarea totală la carbohidraţi.
Cel mai important aspect al ambelor diete constă în faptul că ele încearcă să evite produsele alimentare moderne, cele din viaţa de zi cu zi, precum pâinea, cartofii, pastele şi orezul, mizând în schimb pe un aport mare de proteine care provin din carne slabă, peşte şi ouă.
Dar, în timp ce dieta Paleo îi încurajează pe adepţii ei să mănânce şi o varietate largă de fructe şi legume proaspete, acestea sunt, în mod tradiţional, limitate în dieta Atkins.
Dieta Atkins acceptă, de asemenea, carnea procesată precum şunca şi produsele lactate precum brânza şi smântâna, însă acestea nu vor fi găsite niciodată în meniurile concepute pe baza dietei Paleo.
Sursa: Mediafax