Constanța, de la kitsch, la spațiu cultural animat de spiritul lui Ovidiu
Publicat de Bogdan Comșa, 13 august 2016, 14:37
Cultura nu este punctul forte al municipiului Constanţa.
Însă, există un potenţial care trebuie exploatat, au declarat cei prezenţi la masa rotundă, organizată, vineri, de Radio Constanţa, în cadrul Târgului Estival Gaudeamus. Directorul Muzeului de Artă din Constanţa, Doina Păuleanu:
”Trebuie să plecăm de la premisa că orașul nostru nu s-a născut un oraș cultural. Problemele noastre sunt legate de port, de o mentalitate care domnește în port. În fond, portul s-a născut în ideea comerțului. Sigur că orice operă de artă are și o parte simbolică și o parte economică. Și atunci sigur că, din acest punct de vedere, am putea fi foarte aproape de cultură, pentru că spiritul comercial este cel care animă gândirea și dinamica unui oraș portuar.”
Politologul Ioan Stanomir, unul dintre invitați, spune că este nevoie de o nouă abordare:
”Există un numitor comun kitsch-ului. Ține de strategia de construire a unei identități regionale, iar identitatea regională a Constanței și a Dobrogei se confundă cu telegondolele. Mi-e teamă că nu există nici un fel de ieșire din această situație. Este nevoie de o nouă abordare, care să aibă capacitatea de a vedea ce poate oferi un astfel de spațiu cultural”.
La rândul, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat că primii paşi au fost făcuţi în această vară:
”Sezonul acesta ați văzut evenimente cum, poate, nu au fost organizate în ultimii cinci ani. Și, ușor-ușor, toată această aglomerare trebuie să dea de gândit și instituțiilor de cultură, iar noi să începem și se desenăm un traseu pe care să îl inducem”.
Schimbările în bine ar putea începe prin sponsorizarea tuturor evenimentelor de cultură, este de părere Angelo Mitchievici, preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus.
El a venit şi cu câteva idei pentru cultura constănţeană între care un festival de poezie – dedicat poetului Ovidiu şi introducerea Cazinoului în circuitul cultural, după ce acesta va fi reabilitat.