Zece secții ale Spitalului Județean Constanța, în pericol să intre în criză
Publicat de Bogdan Comșa, 10 august 2016, 13:23
Medicii din municipiul Constanţa mai au timp până la finele lunii pentru a decide unde vor să lucreze: la stat sau la privat.
Asta, după ce o comisie mixtă a stabilit că municipiul nu mai este zonă deficitară din punct de vedere al specialiştilor și, ca urmare, medicii nu mai pot lucra şi la stat şi la privat.
Au fost stabilite două excepţii: gărzile şi secţiile de terapie intensivă, spune preşedintele CJAS, George Mirel Cristescu:
”Dacă nu se permitea acest lucru, însemna să distrugem, efectiv, liniile de gardă ale spitalelor, în special ale Spitalului Județean, cu implicații multiple, inclusiv pierderea clasificării. De asemenea, specialitatea de ATI a fost permisă, deoarece este o specialitate deficitară”.
Exceptate de la regulă ar putea fi şi cadrele universitare, care au contract la facultate şi lucrează cu jumătate de normă într-un spital public.
Una dintre unităţile medicale cele mai afectate este Spitalul Judeţean, care deja a făcut demersuri ca regula CAS să nu se aplice aici, spune managerul Cătălin Grasa:
”Dacă îi obligă să aibe un singur contract, atunci avem toate șansele ca unii dintre medicii titulari ai noștri să aleagă zona privată, ceea ce ne va destructura, cumva. Din punct de vedere funcțional vom avea probleme. Cele mai mari probleme ar fi la neurochirurgie, oftalmologie, chirurgie pediatrică, anestezie terapie intensivă, ORL, psihiatrie, chiar și zona chirurgicală. Apoi, dializa ar putea să fie afectată, nefrologia, de asemenea…”
Regula le permite, totuşi, medicilor, să facă naveta către spitalele din localităţile învecinate, care duc lipsă de specialişti.