Ascultă Radio România Constanța Live

(Foto – reportaj) – Sulina – Gura de vărsare – Pădurea Letea – Vara 2016

(Foto – reportaj) – Sulina – Gura de vărsare – Pădurea Letea – Vara 2016
Foto: Colonie de pelicani pe Insula păsărilor aproape de Gura de vărsare a Dunării în mare

Publicat de Liliana Fustanela, 9 august 2016, 14:18 / actualizat: 9 august 2016, 20:38

Dacă îndrăgiți în egală măsură și marea și Dunărea , există un loc în care vă puteți plimba cu barca pe valurile lor în același timp , un loc în care valurile fluviului se pierd în ale mării și în care e , fie începutul, fie sfârșitul lor. În funcție de direcția în care călătorim , Sulina este primul sau ultimul oraș străbătut de Dunăre, unde poate începe aventura de vacanță în deltă .

   Cum ajungi în Sulina

Se pleacă de pe faleza din Tulcea , de preferat cu o navă rapidă, pentru că orele de plecare sunt matinale (9.30,10.00) și veți profita astfel, de mai mult timp petrecut în Sulina . Costul călătoriei cu nava rapidă este de 60 de lei dus, 60 de lei întors sau 100 lei, dus-întors. Într-o oră și jumătate ajungeți la Sulina – una din porțile estice de intrare în România . Rezervări se pot face telefonic. Singura nava de pasageri care circulă de la Tulcea la Sulina , are plecare la ora 13.30 , iar durata călătoriei este de aproape 4 ore.

În călătoria fluviului către Marea Neagră, nava rapidă oprește doar la Crișan, apoi ajunge la destinație, pe faleza Sulina, unde soarele răsare cel mai devreme în țară . Abia aștepți să înțelegi de ce se spune că e un loc fascinant și un sentiment de dezamăgire te cuprinde imediat. Clădiri prăfuite, ruine, epave, vase ruginite, lăcașe de cult sprijinite în schele pe care nu lucrează nimeni…

Afli din indicatoare că până la plajă sunt 2-3 km. Poți să-i parcurgi fie pe jos, fie cu microbuze (2 lei călătoria), biciclete sau taxi-uri.   Ei bine, după ce ajungi pe plajă, totul se schimbă . Regretul că ai bătut atâta drum dispare călcând pe nisipul fin prin care crește volbura de nisip, ocrotită prin lege sau mierea ursului – arbuștul acela prezent cândva și în Mamaia.

Marea e mai neagră decât i se zice , iar bancurile de nisip sunt foarte convenabile părinților veniți cu copiii la îmbăiat . Aici, cântă doar marea și nimic altceva .

 

   Posibilități de cazare

Orașul Sulina este structurat pe 6 străzi paralele cu Dunărea si 13 străzi perpendiculare pe fluviu. Străzile paralele sunt numerotate de la I – VI, iar cele perpendiculare poartă diverse nume geografice, istorice, literare . Unitățile de cazare sunt concentrate pe faleză și spre plajă , unde au apărut pensiuni recente , iar costul variază de la 15 la 40 de euro pe noapte . La localnici,  o cameră pe noapte costă între 50 și 70 de lei . Nu vă temeți ! Aici,  infracționalitatea este zero , oamenii sunt primitori și abia așteaptă să vă ofere o salată cu roșii gustoase crescute în grădina proprie sau să vă prepare mâncăruri tradiționale din pește : icre, chiftele, storceag (ciorbă de sturion), borș pescăresc, plachie, crap pe varză și alte delicatese culinare.

 

 

Ce e de vizitat în Sulina

În ”Orașul celor 4 faruri ”, vara de la 10.00 la 18.00 și iarna de la 8.00 la 16.00 puteți vizita Farul muzeu , situat lângă un canal prin care Dunărea se varsă în mare sau puteți afla vizitând Cimitirul Maritim al Comisiei Europene câți pirați și-au aflat sfârșitul aici.

Cimitirul Maritim este situat la ieșirea din oras spre plajă și cuprinde un ansamblu de locuri de veci : Cimitirul creştin ortodox, Cimitirul bisericilor europene occidentale, Cimitirul musulman și Cimitirul evreiesc. Printre morminte de ofițeri și comandanți din Marina Regală Română poate fi găsit mormântul Prințesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturza.

4  întreprinderi de recoltat stuf funcționau în Sulina și aprovizionau cele 4 combinate de celuloză și hârtie din țară. Sunt apuse și Fabrica de conserve și Comisia Europeană a Dunării de Jos și orașul porto – franco – cel mai mare nod comercial din Europa , oraș liber, fără taxe vamale între anii 1860 -1930, cu 15 000 de locuitori  și 24 de naționalități. Mai există acum câteva familii de greci, italieni , turci, bulgari, ruși-lipoveni, armeni și români,în total vreo 4 000 de locuitori . Uiți de dezastrul economic după ce pornești călătoria cu barca pe unul din cele 4 trasee turistice,cu plecare de pe faleza Sulina . Un ghid autorizat, precum căpitanul Nemmo (Lucian Pamfil), vă va spune multe despre poveștile clădirilor și oamenilor de odinioară.

Călătoria cu barca la Gura de vărsare a Dunării în mare, durează aproape 3 ore dus-întors și include un popas pe Insula păsărilor din teritoriul ucraineean . Se coboară din barcă și se pot vedea îndeaproape cuiburile cu ouă ale păsărilor deltei. Pot fi admirate colonii de pelicani și cormorani care se îndepărtează pe măsură ce te apropii de ele . Ciripitul lor vă amintește de un film, dar nu vă temeți ! Soarele răsare și apune la fel de plăcut, la Sulina :

Toate lăcașele de cult din Sulina poartă hramul Sf.Nicolae –protectorul marinarilor, mai puțin cea lipovenească , cu Hramul Sf.Apostoli Petru și Pavel . Faptul că orașul e în declin economic se simte și pe zidurile bisericilor susținute de schele, să nu se prăbușească. Arată mai bine la exterior, Biserica catolică , dar și pe aceasta igrasia o macină pe interior, spun localnicii.

 

Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunării a functionat ca sediu al Comisiunii Europene a Dunării până în anul 1921. Construcția celui mai impunător imobil din Sulina, a fost terminată în 1868. Aici au funcționat Căpitania Portului Sulina și Casa de bani . Clădirea brăzdată de  bombardamentele din Primul Război Mondial se află pe faleză, chiar lângă portul unde acostează vapoarele de pasageri . In prezent funcționează aici, Administrația Fluvială a Dunării de Jos.

AFDJ Sulina

AFDJ Sulina

În celălalt capăt al falezei se zărește Turnul de apă, despre care există legenda că ar fi construit cu ajutorul Reginei Olandei , când vizitând Sulina a fost servită să bea apă din Dunăre … era singura sursă de apă a localnicilor. A trimis bani și așa a fost ridicată în scurt timp ,Uzina de apă din Sulina, ce funcționează și astăzi .

Pentru că turismul este soluția pentru dezvoltarea economico-socială a acestei zone pescarii s-au reorientat ,au devenit însoțitori ai grupurilor de turiști care vizitează delta. Cu ajutorul lor puteți parcurge cele patru trasee care se organizează cu plecare din Sulina :

1.Traseul Gura de Vărsare include : Farul Vechi,Farul Nou,Gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră,Insula păsărilor,Golful Musura (40 -50 lei de persoană,3 ore)

2.Traseul Pădurea Letea include : Canalul Cardon, Canalul Bărbosu (cu nuferi albi și galbeni),Satul Letea,unde se ajunge cu mașină de teren,viztarea Pădurii Letea,o baie într-un lac cu apă sărată și prânz pescăresc (6-7 ore , 50 de lei barca, 50 de lei prânzul ,30 de lei mașina safari de persoană)

3.Traseul Lacul Roșu include: Canalul Busurca, Canalul Vătau – Împuțita, Lacul Roșuleț, Lacul Roșu ,Cherhanaua de la Roșu, Canal Cardon-Litoral, Canalul 4  (50 de lei de persoană)

4. Traseul Brațul Sulina – Canalul Busurca, Canalul Împuțita (cu păsări,nuferi albi și galbeni0-Lacul Roșuleș-Lacul Roșu – Complexul Turistic Roșu –Canalul Bilencu –Lacul Puiu –Canalul Mocansca –Lacul Erenciuc –Dunărea(Brațul Sf.Gheorghe(staționare pentru vizitarea comunei 1 h și 30 de minute)-Gura de vărsare a Dunării în mare –Canalul de Centură (Sulina-Sf.Gheorghe)- Canalul 4 –Sulina (100 de lei de persoană, 7 ore).

P8040038

 

Printre nuferi și egrete , ascultând ciripitul miilor de păsări și adierea valurilor, alergând pe nisipul fierbinte , Sulina, Canalul Bărbosu, Golful Musura, Grindul și Pădurea Letea sunt destinația ideală pentru îndrăgostiți și iubitori de natură ! Și Radio Constanța vă însoțește în călătorie cu muzică și informații :20160805_162548

 

 

 

 

 

Cei care vor să afle mai multe informații despre flora și fauna rezervaţiei naturale din Delta Dunării le pot obține de la Centrul de informare turistică Sulina ,deschis în urmă cu un an ,în 2015. În interior sunt diplorame, expoziții și plase sau unelte de pescuit, iar programul de funcționare este în timpul sezonului turistic (mai -octombrie) astfel: Marţi, Miercuri, Joi, Vineri   8:00 -15:00;  Sâmbătă, Duminică   8:00 -11:00;  Luni  – închis . Se află pe faleza Sulina , strada  I-a nr. 118 , iar clădirea seamănă cu o barcă răsturnată.

(lilianafustanela@radioconstanta.ro)

CSAT convocat joi; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 15:30

CSAT convocat joi; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul...

CSAT convocat joi; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale
BOR: Clerului îi este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susţinător
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 15:12

BOR: Clerului îi este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susţinător

Biserica Ortodoxă Română a transmis, miercuri, o serie de recomandări în perspectiva alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Potrivit...

BOR: Clerului îi este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susţinător
CONSTANȚA: Nu se va mai organiza o defilare militară cu tehnică, pe 1 Decembrie
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 15:10

CONSTANȚA: Nu se va mai organiza o defilare militară cu tehnică, pe 1 Decembrie

La Constanța, parada de 1 Decembrie va fi organizată fără tehnică militară în acest an. Repetițiile vor avea loc mâine, în Parcul...

CONSTANȚA: Nu se va mai organiza o defilare militară cu tehnică, pe 1 Decembrie
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată CREȘTE la 4.050 de lei lunar
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 14:45

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată CREȘTE la 4.050 de lei lunar

Guvernul va aproba, miercuri, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar, de la...

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată CREȘTE la 4.050 de lei lunar
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 14:35

DNSC nu are ca atribuție investigarea tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale, prin manipulare de algoritmi

„Monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin...

DNSC nu are ca atribuție investigarea tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale, prin manipulare de algoritmi
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 14:12

TULCEA: Licitație pentru reabilitarea celei mai complexe investiţii în domeniul irigaţiilor

Cea mai importantă investiţie din domeniul irigaţiilor din judeţul Tulcea din perioada post-decembristă se află în procedură de licitaţie pe...

TULCEA: Licitație pentru reabilitarea celei mai complexe investiţii în domeniul irigaţiilor
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 13:33

CONSTANȚA: Femeie rănită grav, după ce a fost lovită de o mașină

Astăzi, în municipiul Constanța, în zona Galeriilor Soveja, a avut loc un accident rutier, în care a fost implicat un pieton. Potrivit dr....

CONSTANȚA: Femeie rănită grav, după ce a fost lovită de o mașină
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 11:57

Prezidențiale 2024 | Anularea alegerilor din primul tur, cerută la CCR

Doi candidați la alegerile prezidențiale, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, au cerut la Curtea Constituțională a României...

Prezidențiale 2024 | Anularea alegerilor din primul tur, cerută la CCR