ONG-uri cer facilitarea procesului de votare pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale
Publicat de Bogdan Comșa, 3 noiembrie 2014, 18:23
Mai multe ONG-uri solicită accesibilizarea secţiilor de votare până în 16 noiembrie, adoptarea votului prin corespondenţă, spre a respecta dreptul de a vota pentru peste 134.000 de persoane cu dizabilităţi, şi sancţionarea de către CNCD a instituţiilor care nu le asigură accesul în secţiile de vot.
Institutul pentru Politici Publice (IPP), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Asociaţia „Ceva de Spus” atrag atenţia, pe fondul dificultăţilor românilor din diaspora de a vota, asupra unei alte categorii de votanţi „cărora li se interzice dreptul la vot”: persoanele cu dizabilităţi locomotorii (134.982 la nivel naţional).
„Un număr important de persoane cu dizabilităţi au contactat, în cursul zilei de astăzi (luni – n.r.), IPP pentru a sesiza faptul că în lipsa infrastructurii adecvate, nu au putut avea acces în secţiile de votare. Mai multe canale de televiziune au relatat în direct ieri, 2 noiembrie a.c., despre imposibilitatea de a vota în secţiile de votare în care erau arondaţi pe motiv că nu existau rampe, lifturi sau secţia de vot era amenajată la etaj. Este datoria Statului Român să trateze cu demnitate persoanele cu dizabilităţi ci nu să le invoce alternativa chemării urnei mobile acasă – situaţie reglementată expres în lege pentru votanţii care nu se pot deplasa”, se arată într-un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX.
Organizaţiile solicită adoptarea simultană a două soluţii.
Prima vizează administraţia publică locală şi priveşte obligativitatea accesibilizării de urgenţă a infrastructurii secţiilor de votare astfel ca, în data de 16 noiembrie, persoanele cu dizabilităţi locomotorii să voteze în condiţii conforme cu prevederile legale interne şi internaţionale (rampe de acces în clădirile în care sunt amenajate secţiile de votare, cabinele de vot cu dimensiuni care permit intrarea cu fotoliu rulant, mesele sunt la o înălţime adecvată celor care votează în fotoliu, perdelele acoperă cabina).
Cea de-a doua soluţie vizează adoptarea votului prin corespondenţă.
„Totodată, solicităm Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să-şi folosească prerogativele pentru sancţionarea tuturor instituţiilor în care sunt amenajate secţii de votare care vor răspunde pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2014, fără a tolera în continuare situaţii în care persoanele cu dizabilităţi nu pot vota”, se mai arată în comunicat.
Reprezentantul Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR), Matei Ghigiu, a declarat în 29 octombrie, la lansarea platformei www.antidiscriminare.ro, că Autoritatea Electorală Permanentă asigură persoanele nedeplasabile, printr-un clip video postat pe site, că dacă vor dori să voteze, o vor putea face prin urna mobilă.
„Noi, persoanele cu dizabilităţi, am merge cu drag la vot dacă secţiile de votare ar fi accesibilizate. Dar la intrarea în secţiile de votare sunt trepte, iar cabinele de vot sunt făcute pentru cei care votează în picioare. Noi ne-am deplasa cu drag dacă am putea. Dar dacă reuşeşti să urci treptele de la intrare, trebuie să intri în cabină, unde scaunul nu încape cum trebuie, iar tăblia pe care ar trebui să votăm este sus”, a spus reprezentantul ONPHR, el însuşi fiind persoană cu dizabilităţi, care se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant.
Ghigiu a amintit că persoanele cu dizabilităţi au organizat un marş tocmai pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra faptului că spaţiile publice nu sunt accesibile tuturor, precizând însă că acţiunea nu a avut niciun rezultat până acum.
El a a precizat că discriminarea cea mai profundă este tocmai cea făcută de către stat, iar această incapacitate de a accesibiliza spaţii fireşti a dus la segregare. Astfel, persoanele cu dizabilităţi din România nu au acces la educaţie, ceea ce face ca cele mai multe dintre ele să aibă un nivel redus de cultură şi şanse aproape inexistente pe piaţa muncii.