(AUDIO) Vorba aceea – Acordul substantivului cu adjectivul
Publicat de Larisa Calistru, 3 noiembrie 2014, 11:14
Numeroase dificultăți de realizarea acordului apar în utilizarea adjectivelor propriu-zise și a celor provenite din participiu.
Adjectivul trebuie să se acorde cu termenul regent atât în gen și număr, cât și în caz. Deseori însă, se neglizează acordul adjectivului cu substantivul regent în cazul genitiv sau dativ: Aceste opinii au fost emise în cadrul conferinței sustinută de sportive. Dezacordul se produce mai ales când adjectivul este participial, ca în exemplul dat. Alte exemple des întâlnite: “Departajarea candidaților care au obținut medii de admitere egale se face în ordinea descrescatoare a notei obținută la proba de desen” sau :”Potrivit analizei facută de Comisia Europeana, raportul cotizanți-pensionari a scăzut.” În aceste exemple, adjectivele participiale ar fi trebuit să aibă forme de genitiv singular. Se spune: “conferintei susținute”, “notei obținute” și analizei făcute. ’
Un alt enunț formulat greșit este:”Mâine va fi ziua prietenei mele cea mai bună.”
Adjectivul propriu-zis “bună” este aici la gradul superlativ relativ și trebuie acordat nu numai în gen și număr, ci și în caz cu substantivul. Așadar, corect este: “Mâine va fi ziua prietenei mele celei mai bune.” De asemenea, vom spune: “Se va discuta totul în cadrul evenimentului acestuia” și nu “Se va discuta totul în cadrul evenimentului acestuia.”
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!