TULCEA: Milioane de euro, alocate pentru dezvoltarea comunităților izolate
Publicat de Bogdan Comșa, 13 iulie 2016, 19:02
Grupul de Acţiune Locală (GAL) ‘Oamenii Deltei’, iniţiat de Asociaţia ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’, va primi 2,5 milioane de euro pentru punerea în aplicare a strategiei de dezvoltare a patru comunităţi izolate din nordul Deltei Dunării.
Teodor Frolu, membru fondator al asociaţiei neguvernamentale, a declarat că suma va ajunge direct sau indirect la toţi locuitorii celor patru comune membre ale GAL-ului, strategia pe baza căreia urmează să fie alocată suma de 2,5 milioane de euro primind punctajul maxim pentru inovaţie din partea evaluatorilor angajaţi ai Ministerului Agriculturii.
‘Strategia a luat punctaj maxim la partea de inovaţie şi ne apucăm de treabă. (…) Acest GAL îşi propune să încurajeze şi să sprijine asocierea pentru o mai mare putere la nivel local pentru dezvoltarea unor produse acreditate, astfel încât nicio materie primă din Deltă să nu mai iasă din zonă fără să fie procesată, fără un brand şi fără să beneficieze de acest avantaj competitiv pe care-l presupune existenţa Rezervaţiei’, a afirmat Frolu.
Având în vedere numărul mic al populaţiei din cele patru comune incluse în GAL ‘Oamenii Deltei’, fondurile de care va beneficia grupul în următorii şapte ani constituie cea mai mare sumă alocată pe cap de locuitor, a precizat sursa citată.
‘Pe noi ne interesează promovarea proiectelor de care beneficiază în primul rând localnicii’, a precizat reprezentantul Asociaţiei ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’.
Conducerea organizaţiei neguvernamentale a estimat că prima sesiune de depunere a proiectelor care vor fi finanţate prin GAL ‘Oamenii Deltei’ va avea loc la finele acestui an.
Cele patru comune din Delta Dunării pentru care s-a întocmit strategia, CA Rosetti, Chilia Veche, Crişan şi Maliuc, sunt situate în zona de nord a Deltei româneşti, sunt considerate printre cele mai izolate, având în vedere distanţa mare la care se află de municipiul reşedinţă de judeţ, iar două dintre ele, respectiv Chilia Veche şi CA Rosetti, se află la graniţa României cu Ucraina.
În luna decembrie a anului trecut, GAL ‘Oamenii Deltei’ a primit o finanţare de 10.500 de euro pentru întocmirea strategiei de dezvoltare a celor patru comune. Evaluarea strategiilor, derulată la nivelul Ministerului Agriculturii, va fi urmată de semnarea contractului de finanţare, de întocmirea ghidurilor de finanţare şi de lansarea de sesiuni de depunere a proiectelor de către potenţialii beneficiari.
GAL-urile sunt entităţi juridice formate din actori publici şi privaţi care elaborează strategii de dezvoltare durabilă a unor zone, aceste strategii urmând să fie puse în practică prin proiecte finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Fondurile de care dispun aceste GAL-uri pot fi accesate atât de autorităţi, cât şi de persoane fizice autorizate care au proiecte ce se înscriu în strategia aprobată la nivel naţional, în conformitate cu normele europene.
Sursa: Agerpres
Foto: mila23.com