Punctul de trecere RO-RO dintre Tulcea și Orlovka, Ucraina – un proiect tot mai îndepărtat
Publicat de Bogdan Comșa, 5 iulie 2016, 14:13
Lucrările la trecerea Ro-Ro dintre localităţile Isaccea, judeţul Tulcea, şi Orlovka, regiunea Odessa, Ucraina, au fost sistate pe partea ucraineană, potrivit directorului asociaţiei Oficiul de Asistenţă pentru Investiţii, Ismail, regiunea Odessa, Valentin Stroia.
‘Pe partea ucraineană s-au făcut doar lucrări de terasament şi atât. Se aşteaptă partea română pentru continuarea lucrărilor la trecerea Ro-Ro Isaccea-Orlovka’, a declarat Stroia, prezent zilele trecute la Tulcea, cu prilejul unui simpozion transfrontalier.
În opinia lui, realizarea proiectului care ar permite traversarea Dunării între cele două localităţi ar încuraja turismul şi ar conduce şi la o creştere a nivelului de trai al locuitorilor din comunităţile situate pe cele două maluri ale fluviului.
‘Cu părere de rău, permisul de mic trafic nu funcţionează pentru persoanele care locuiesc pe rază de 30 de kilometri depărtare de graniţă. (…) Nici punctele de trecere simplificată între cele două state nu funcţionează. Ele au fost valabile, apoi anulate. Aceste treceri sunt importante pentru că vorbim în primul rând de rude aflate pe maluri diferite ale Dunării’, a mai spus Stroia.
Trecerea cu bacul între localităţile Ismail şi Tulcea, o altă variantă a proiectului autorităţilor româno-ucrainene discutată în ultimul an, ar fi o posibilitate de a reduce distanţa dintre comunităţile despărţite de fluviu.
‘Dacă UE ar scoate regimul de viză pentru Ucraina, permisele de mic trafic nu ar mai avea rost, dar deocamdată ridicarea vizelor pentru ucraineni se amână’, a menţionat reprezentantul asociaţiei Oficiul de Asistenţă pentru Investiţii, Ismail.
Realizarea trecerii Ro-Ro între Isaccea, România, şi Orlovka, Ucraina, este unul din obiectivele anunţate de autorităţi încă din anul 1998, atunci când s-a înfiinţat Euroregiunea ‘Dunărea de Jos’, structură de cooperare transfrontalieră care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odessa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir). Până în prezent, proiectul nu a fost pus în practică.
Autorităţile tulcene au anunţat în ultimii ani demararea lucrărilor pe partea română a trecerii Ro-Ro, însă în prezent ele sunt sistate.
Încă de anul trecut, autorităţile româno-ucrainene au anunţat simplificarea regimului de trecere a frontierei pentru persoanele care au domiciliul în apropierea graniţei dintre cele două state, însă trecerile simplificate de pe raza judeţului Tulcea nu au funcţionat.
La finele săptămânii trecute, Tulcea a găzduit un simpozion transfrontalier organizat de asociaţia Centrul de Consultanţă Ecologică din Galaţi, realizat în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, simpozionul marcând şi Ziua Internaţională a Dunării.
Sursa: Agerpres