Campanie de informare privind importanța depistării melanomului
Publicat de Adrian Băncilă, 5 iulie 2016, 08:22
În România, cancerul cutanat agresiv, denumit melanom malign, este în creştere, cu 4,5 cazuri înregistrate la suta de mii de persoane.
Din această lună, pe litoral, Societatea Română de Dermatologie a demarat campania de informare privind importanţa depistării la timp a acestei afecţiuni.
În ce constă aceasta am aflat de la dr. Gheorghe Nicola, şeful Clinicii dermato-venerice a Spitalului Judeţean Constanța.
„În fiecare weekend avem câte o acțiune pe plajă. Discuții cu persoanele care se expun mult la soare, pentru a conștientiza riscul care derivă din expunerea la soare în mod excesiv. Aceste radiații ultraviolete acționează direct asupra ADN-ului celular. Modificările care apar și care vor culmina cu apariția cancerului cutanat, după ani de zile de la erupții, încep, de fapt, acum. Manifestările de boală se instalează lent, inițial sub forma unor pete cafenii, care se pronunță cu timpul și care nu au tendință de remisiune (ameliorare sau dispariție temporară a unei boli, n.r.)
Pe plajă vă veţi întâlni cu medici rezidenţi din toată ţara, dar şi de la Clinica dermato-venerice a Spitalului Judeţean Constanța.