Mini-delta de la Tulcea, preluată în administrare de ARBDD
Publicat de , 29 iunie 2016, 15:13
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea va prelua în administrare mini-delta de la marginea orașului Tulcea, potrivit unei decizii aprobată miercuri de Consiliul Local al municipiului Tulcea întrunit, miercuri, în ședință de îndată.
Proiectul „Reconstrucția ecologică în polderul Zaghen din Rezervația Biosferei Transfrontaliere Delta Dunării România/Ucraina” a fost finalizat luna aceasta, iar hotărârea aprobată de legislativul municipal constituie ultimul pas administrativ pentru atingerea obiectivului principal al proiectului, respectiv protecția mediului.
„La finele contractului de finanțare toate bunurile revin domeniului public al statului. Ministerul Mediului a emis un ordin în acest sens, 578/18.03.2016”, a menționat în timpul ședinței publice managerul de proiect, Maria Iacob.
După hotărârea aprobată miercuri de consilierii locali, ARBDD Tulcea va încheia un proces verbal cu primăria municipiului pentru preluarea în administrare a mijloacelor fixe rezultate în urma finalizării proiectului de amenajare a mini-deltei de la marginea orașului.
Proiectul de renaturare a zonei Zaghen este unul din cele trei derulate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est în domeniul reconstrucției ecologice, potrivit Organismului Intermediar al Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu 2007-2013.
Contractul de finanțare pentru derularea proiectului de amenajare a unei mini-delte la marginea orașului a fost semnat pe data de 5 aprilie 2012, însă lucrările au început în urmă cu circa doi ani, din cauza numeroaselor contestații înregistrate în urma licitațiilor.
Termenul de garanție al lucrărilor executate este de 72 de luni.
Valoarea totală a proiectului a fost de 62.353.463 lei, din care 46.485.226 lei a reprezentat valoarea eligibilă, iar cea a bunurilor care vor fi administrate de ARBDD este de 54.464.423,34 lei, conform hotărârii aprobată de consilierii locali.
În cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană prin POS Mediu, suprafața luciului de apă de la marginea orașului a ajuns la 147 de hectare, s-au creat 47 de hectare de zone de refugiu pentru faună, s-au modernizat stațiile de pompare din zonă și a fost reabilitat digul din apropiere pe o lungime de 5,5 kilometri.
Sursa – AGERPRES