FOTO – AUDIO: „Biblioteca vie“ – povești de viață ale deținuților din penitenciar
Publicat de Adrian Băncilă, 28 iunie 2016, 15:12
Biblioteca Judeţeană Constanţa a fost, astăzi, gazda unor „cărţi” vii, iar agentul tehnic de la Penitenciarul Poartă Albă, Adrian Deca, fost bibliotecar, a avut şansa să le împrumute tuturor celor interesaţi să le afle poveştile de viaţă.
„Avem patru categorii de cărți: foști deținuți, actuali deținuți aflați în custodia Penitenciarului Poarta Albă, cadre de penitenciar și colaboratorii noștri externi. Sunt împrumutate cu deosebit interes, toate cele patru categorii de cărți. În special deținuții și cadrele de penitenciar. Sunt povești de viață foarte interesante.“
Printre cărţile vii s-a numărat şi un fost deţinut, avocat de profesie, care a ajuns să stea în celulă alături de cei care i-au fost clienţi:
„Am avut o activitate de 15 ani în avocatură. La un moment dat s-a rupt ceva pentru că așa a vrut cineva. S-a făcut un denunț cum că eu aș fi să trafic influența pe lângă niște polițiști. În opinia mea și a colegilor mei, sub nicio formă nu a fost vorba de așa ceva, dar am ajuns în partea cealaltă. Un an și patru luni grei, dar, cu ajutorul familiei, cu ajutorul lui Dumnezeu, am trecut peste. Te macină, sunt niște frustrări care se adună. Un sfert din cei care sunt acolo mi-au fost clienți. Au crezut că vin să îl scot pe vreunul dintre ei. Am făcut meseria cât am putut de bine, ca dovadă că nu am nicio tăietură, n-am nicio problemă. Condițiile nu sunt ușoare, dar omul poate să ducă mai mult decât crede că poate să ducă“.
„Clipa de teribilism” este titlul unei alte cărţi vii care îi aparţine unui tânăr de 24 de ani, condamnat la trei ani de închisoare.
„Anul trecut, pe 8 martie, am fost la un club și m-am distrat. Băusem foarte mult și am făcut un accident. A fost și o victimă. Era pieton, nu a fost foarte grav accidentată. Trebuia să-mi dea cineva o palmă să-mi revin, nu-mi lipsea nimic. Adică făceam tot ce vroiam, dar prea mult. Toată lumea ar trebui să se gândească de două ori înainte să facă o chestie. E foarte greu să stai la închisoare și doi ani și ceva. E ușor să intri în penitenciar, dar e greu să ieși“, a mai adăugat tânărul.
Curioşii au putut să împrumute de la biblioteca vie şi un educator din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, care intră în contact cu deţinuţii cărora nu li s-a stabilit încă regimul de executare a pedepsei.
„Noi nu analizăm infractorul, nu ne raportăm la pedeapsă, la infracțiune. Vezi omul, încerci să identifici partea bună a lui și să o dezvolți. Să înțelegem și să mergem de la cauzele care au determinat acel lucru, nu neapărat să vedem efectul imediat“, a mai spus educatorul.
Un reportaj realizat de Teodora Baumann