Dorin Lazăr Maior, fost lider al revoluționarilor, trimis în judecată de DNA
Publicat de Adrian Băncilă, 28 iunie 2016, 14:01
Iată comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MAIOR LAZĂR DORIN( fost deputat, fost lider al unor asociaţii de revoluţionari, iar la data faptelor condamnat definitiv în altă cauză ) pentru săvârşirea infracţiunilor de :
– cumpărare de influenţă,
– complicitate la cumpărare de influenţă.
În prezent inculpatul Maior Lazăr Dorin se află în stare de detenţie pentru executarea unei pedepse privative de libertate într-un alt dosar (vezi comunicat http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=4440) .
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Maior Lazăr Dorin a fost condamnat prin hotărâre rămasă definitivă la 11 noiembrie 2013 la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. După condamnarea sa de către prima instanţă şi înainte de pronunţarea hotărârii definitive, inculpatul a fugit din ţară în Dubai (Emiratele Arabe Unite) pentru a se sustrage de la executarea pedepsei cu închisoarea la care a fost condamnat.
Ulterior, prin contactarea unor persoane, precum şi prin intermediul soţiei sale, inculpatul Maior Lazăr Dorin a acţionat pentru identificarea şi contactarea unor persoane cu influenţă în justiţie, fiind dispus să plătească sume importante de bani pentru a obţine anularea, în mod fraudulos, a hotărârii definitive de condamnare la pedeapsa închisorii.
În acest sens, prin intermediul lui Costin George, prieten cu inculpatul Maior Lazăr Dorin şi fost asociat cu acesta în cadrul asociaţiilor de revoluţionari, soţii Maior au apelat la Lascu Horia Liviu, persoană care a pretins că ar avea cunoştinţe în justiţie la cel mai înalt nivel şi a promis că va interveni, prin persoanele pe care le cunoaşte, pentru obţinerea unei soluţii favorabile.
Astfel, pe parcursul anului 2015 (începând cu luna martie), inculpatul Maior Lazăr Dorin, ca să obţină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru săvârşirea unor infracţiuni de şantaj ( de la executarea căreia s-a sustras) şi, în final, achitarea sa frauduloasă, a convenit cu soţia sa, Maior Florina, ca aceasta să se întâlnească în mai multe rânduri, prin intermediul lui Costin George, cu Lascu Horia Liviu, persoană care pretindea că ar avea influenţa necesară în justiţie. Ca urmare, acesta din urmă a acceptat ca, în schimbul unor sume de bani – respectiv păstrarea pentru sine a aproximativ 40.000 de euro, bani obţinuţi din vânzarea nefiscalizată a unei părţi din mărfurilor importate de soţii Maior din Polonia – să intervină prin persoanele pe care le cunoaşte la cel mai înalt nivel pentru obţinerea soluţiei de achitare dorită.
Mai mult, pentru a-i înlesni lui Şerban Iulian Tiberiu – persoană cu care se afla în relaţii de amiciţie – să obţină, în mod fraudulos, o soluţie de achitare şi despre care ştia că este dispus să dea sume importante de bani în schimbul unei soluţii favorabile, inculpatul Maior Lazăr Dorin l-a pus în legătură prin intermediul soţiei sale, Maior Florina, cu Costin George pentru ca acesta, la rândul lui, să îl pună în legătură cu Lascu Horia Liviu, prezentat ca fiind o persoană cu influenţă în justiţie.
Şerban Iulian Tiberiu fusese condamnat în primă instanţă la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru infracţiuni comise cu violenţă, între care lipsire de libertate în mod ilegal.
Apoi, inculpatul Maior Lazăr Dorin a coordonat mai multe întâlniri la care s-a discutat problema pe care o avea Şerban Iulian Tiberiu în justiţie, păstrând legătura direct, prin intermediul telefonului sau online, sau indirect, prin intermediul lui Costin George, cu acesta, punându-se de acord asupra modalităţii de acţiune.
Menţionăm că Lascu Horia Liviu, Costin George, Maior Florina şi Şerban Iulian Tiberiu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de cumpărare/trafic de influenţă în legătură cu împrejurările menţionate la data de 27 noiembrie ( vezi comunicat nr 1870/VIII/3 din 27 noiembrie 2015).
Prezentul dosar a fost disjuns din acea cauză, pe motiv că, la acel moment, Maior Lazăr Dorin se sustrăgea urmăririi penale (fiind chiar arestat preventiv în lipsă din acest motiv), astfel că nu i s-a putut aduce la cunoştinţă învinuirea şi dosarul nu a putea fi finalizat în ceea ce îl privea.
Ulterior, ca urmare a emiterii mandatului de arestare preventivă în lipsă, dar şi a altor mandate emise anterior de autorităţile judiciare române pe numele inculpatului, procedura de extrădare a acestuia din Emiratele Arabe Unite a fost finalizată cu succes la data de 21.04.2016.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, se mai arată în comunicatul DNA.