CONSTANȚA/FOTO: Portul turistic Tomis poluat de combustibil de la iahturi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 iunie 2016, 12:30 / actualizat: 23 iunie 2016, 6:02
Zilele trecute, pe luciul de apă din Portul turistic Tomis, din Constanța, am sesizat o peliculă masivă de produs petrolier, mai ales în partea de nord-vest a bazinului, în zona ultimelor restaurant de “fițe”, atât de apreciate de turiști, dar și de constănțeni.
Mai mulți ascultători ne-au sunat la redacție pentru a semnala aceeași problemă, drept pentru care am demarat o anchetă jurnalistică.
Pentru început am mers la Garda de Mediu și am depus o sesizare, conform legislației în vigoare. Ce urmează acestui demers, de la aflăm la ing. Adina Staicu, purtător de cuvânt al Gărzii de Mediu Constanța:
Comisarii Gărzii de Mediu se vor deplasa la locul indicat, pentru a verifica veridicitatea informației, apoi vor lua legătura cu un laborator acreditat pentru analiza produselor petroliere, vor controla agenții economici și portuari și, dacă se constată deficiențe, vor aplica chiar și amenzi pentru a remedia problema.
Un proprietar de ambarcațiune cu motor ne-a explicat cauza acestui fenomen și anume faptul că nu există un punct de alimentare pentru combustibil și sunt nevoiți să alimenteze cu ajutorul canistrelor.
Lucru foarte periculos, deoarece trec printre turiștii care fumează pe terase și printre ospătarii care duc mâncare la mese.
Incredibil cum yachturile de lux nu pot alimenta decât în acest mod rudimentar, într-o marină aflată în plină expansiune.
Proprietarul unui local aflat la baza pontonului unde sunt ancorate zeci de nave de lux este de părereă că nu se vrea înființarea unui punct de alimentare în Portul Tomis și că sunt alte interese, cum ar fi acela de monopol al Marinei de la Eforie, unde combustibilul este mai scump ca pe uscat, deși nu este normal, pentru că nu se mai plătește taxa de drum.
Urmează să luăm legătura cu Administrația Porturilor Maritime Constanța, cea care răspunde de Portul Turistic Tomis și poate rezolva această problemă care pătează ,,obrazul” turistic al Constanței.
Un material de Cecilia Pătrăhău