TULCEA: Un film chinezesc a câștigat Marele Premiu Pelicam 2016
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 iunie 2016, 10:11
Filmul “Behemoth” (r. Liang Zhao, 2015, China/Franța) a câștigat Marele Premiu Pelicam 2016 cu o poveste despre distrugerea mediului și transformarea oamenilor, puse în legătură cu referințe culturale și spirituale fundamentale ale umanității. Premiul în valoare de 1.500 de euro este oferit de Primăria Tulcea și va ajunge la regizorul Liang Zhao.
Juriul format din Vlad Alexandrescu, fost ministru al culturii, Levente Molnár, actor, și Margaret Parsons, curator de film la Galeria Națională de Artă din Washington, a fost sensibilizat de limbajul cinematografic nou prin care filmul a abordat exploatările miniere din China, atrăgând atenția asupra devastării. Jurații competiției oficiale au oferit și un premiu special filmului “Poached” (r. Timothy Wheeler, 2015, Marea Britanie/SUA) care aduce natura într-un context psihologic extrem de complex. Filmul spune povestea colecționarilor de ouă de păsări rare, condamnați pentru obsesia lor ilegală. “Iubirea omului față de natură e și o problemă de identitate a fiecăruia dintre noi”, a motivat Vlad Alexandrescu, membru al juriului.
Competiția Black Sea Docs a fost câștigată de filmul “The Babushkas of Chernobyl” (r. Holly Morris, 2015, SUA/Ucraina) care spune povestea impresionantă a bunicuțelor care nu au suportat relocarea după dezastrul nuclear și s-au întors să locuiască în zona interzisă. Juriul format din Mircea Toma, jurnalist și fondator al ActiveWatch, Gaetano Capizzi, directorul festivalului Cinemambiente din Torino, și Florentina Ciuverca, critic de film, a decis acordarea premiului în unanimitate. “E un film care ne-a emoționat, distrat și care ne-a demonstrat că spiritul uman e mai puternic decât orice”, a spus Florentina Ciuverca.
Regizoarea Holly Morris a câștigat servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro pentru următorul proiect cinematografic, oferite de CineLab România. “Mulțumesc că ați proiectat filmul aici, e foarte important să fie arătat în această parte a lumii, apropiată de locul unde a avut loc dezastrul de la Cernobîl. Un loc care arată rezistența bătrânelor est-europene”, a spus Holly Morris.
Competiția Fresh Perspectives a fost jurizată și în acest an de cinci tineri tulceni, coordonați de criticul de film Ileana Bîrsan. Ei au ales un film care aduce un suflu nou unei idei mult comentate și răspândite în lume. Câștigătorul este “Poverty, Inc” (r. Michael Matheson Miller, 2014, SUA/UK) care investighează industria sărăciei din țările din lumea a treia, unde ajutorul occidental creează o dependență a beneficiarilor care îi ține blocați într-o viață chinuită. Premiul pentru această competiție este în valoare de 500 de euro și este oferit de Fundația pentru Parteneriat.
Documentarele scurte au fost jurizate de Heinz Hermanns, fondatorul festivalului InterFilm de la Berlin, Cristi Mărculescu, critic de film, și Séverine Lenglet, regizoare și activistă. Câștigătorul secțiunii este filmul “Bird Strike” (r. Edward Cook, 2015, Olanda), un film care investighează relația dintre viața animală și siguranța oamenilor atunci când păsările sunt ucise pentru a evita accidente aviatice. Premiul este oferit de Centrul Național al Cinematografiei și este în valoare de 500 de euro.
După patru zile de proiecții, dezbateri, workshop-uri, concerte și multe întâlniri speciale cu realizatori de film și specialiști de mediu, Pelicam – Festivalul Internațional despre Mediu și Oameni a ajuns la final. Filmele câștigătoare vor fi proiectate în cadrul unei retrospective în București, iar anul viitor vă așteptăm la o nouă ediție la gura Deltei Dunării!
Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, Ambasadei Elveției în România și Institutului Goethe București.