(Foto) Trofeul Trandafirul pentru ”Dorulețul” tulcean
Publicat de Liliana Fustanela, 16 iunie 2016, 09:57
Tulcea a reprezentat România la Festivalul Internaţional al Trandafirilor, în localitatea Pavel Banya, Bulgaria( 9-13 iunie 2016) și s-a întors acasă cu Marele Premiu.
Spectacolul muzical-coregrafic cu jocuri şi cântece dobrogene, ilustrând, totodată, frumuseţea costumului tradiţional dobrogean, a cucerit publicul şi juriul.
Tulcenii au fost răsplătiţi cu Trofeul festivalului, simbolizând specificul economic principal al zonei : trandafirul.
Situat în centrul Bulgariei, la 24 km de orașul Kazanlak si la 180 km est de Sofia, oraşul Pavel Banya, fondat în 1878, s-a ridicat în mijlocul Văii Trandafirilor , aproape de Stara Planina, la poalele lanţului munţilor Sredna Gora, o zonă pitorească, unde economia se axează pe turism şi pe industrializarea florilor de trandafiri, din care se extrage renumitul parfum bulgăresc.
Iniţiatorul festivalului este primarul oraşului, Stanimir Radevsky aflat acum la al patrulea mandat. Un atare iniţiator, dovedit a fi şi un bun organizator, a pregătit participanţilor la Festivalul Trandafirilor, condiţii excelente de reprezentare scenică, de cazare şi masă. Cei 30 de copii tulceni au fost găzduiţi la familii, ceea ce a făcut ca pe parcursul festivalului între ei şi copiii gazdelor să se creeze sentimente de amiciţie, cum numai la vărsta lor se poate întâmpla.
În semn de preţuire pentru prestaţia artistică, micii artişti au vizitat câteva puncte de mare atracţie culturală şi economică, precum situl etno-folcloric şi marea distilerie de parfum din apropierea oraşului Kazanlâc, ambele aflate într-o zonă de mare pitoresc.
La festival au participat numeroase formaţii de datini şi obiceiuri din Bulgaria, dar şi ansamblul Fantasia din Federaţia Rusă, gazdele având fericita idee ca, între copiii tuturor ansamblurilor să se organizeze şi întreceri sportive. În splendida incintă a clubului sportiv dotat cu piscină olimpică, copiii s-au întrecut la jocuri cu mingea şi discipline acvatice, tulcenii clasificându-se pe Locul I la fotbal şi Locul al –II-lea la înot.
Au fost trei zile pline de dinamism artistico-sportiv, în care, dincolo de premiul acordat folclorului dobrogean, cei mai avantajaţi au fost copiii naţiunilor participante la festival, fiindcă emoţionantele prietenii create spontan între ei, reprezintă o mare speranţă pentru viitor .
Aceasta a fost şi una din raţiunile proiectului „Tradiţii tulcene peste hotare”, iniţiat de Asociaţia Culturală Doruleţul, cofinanţat de Consiliul Judeţean Tulcea, pentru care realizatorul proiectului îşi arată şi cu acest prilej, adânca recunoştinţă.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)