Ascultă Radio România Constanța Live

Tulcea : Se apropie Festivalul ”Natalia Șerbănescu”

Tulcea : Se apropie Festivalul ”Natalia Șerbănescu”

Publicat de Liliana Fustanela, 14 iunie 2016, 22:51

35 de interpreți de la 9 la 40 de ani participă în concurs la ediția a –IV-a a Festivalului Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „NATALIA ŞERBĂNESCU”, în zilele de  22 – 24 iunie 2016

Manifestarea se doreşte a fi un omagiu adus primei interprete de folclor dobrogean, Natalia Şerbănescu care s-a născut pe plaiurile tulcene. Prin întreaga activitate şi prin întregul ei repertoriu răzbate o dragoste adâncă pentru ţinutul cuprins între Dunăre şi Mare, ţinut pe care la cântat cu dragoste, dor şi dăruire. Cu conştiinţa adevăratei valori şi autenticităţi artistice, Natalia Şerbănescu a inclus în repertoriul său cântece cu mesaje adânci, care îşi găsesc ecoul în structura sufletească a fiecărui seamăn ce ştie să preţuiască folclorul tradiţional.

În semn de preţuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumul artei folclorice , organizatorii consideră că este o datorie de onoare a judeţului Tulcea, pe meleagurile căruia s-a născut, pe care l-a iubit şi în care s-a întors şi reîntors mereu să o aducă în neuitare, să arate generaţiilor de azi, că ceea ce are valoare dăinuie peste timp.

În acest sens, Primăria Municipiului Tulcea, Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”  va organiza în perioada 22 – 24 iunie 2016 ediţia a VI – a a Festivalului – Concurs Naţional de Interpretare a  Muzicii Populare „Natalia Şerbănescu”.

Scopul manifestării este descoperirea şi promovarea de talente interpretative, punerea în scenă a cântecului popular autentic, introducerea în circuitul valorilor spirituale româneşti, prezentarea autentică a frumuseţii costumului popular din diferite zone etnografice ale ţării, rememorarea şi transmiterea către generaţiile viitoare a valorilor etnografice româneşti.

ORGANIZATORI : Primăria Municipiului Tulcea și   Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”

Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali și instrumentiști , cu vârste cuprinse între 9 – 40 ani, pe două secţiuni:

–              secţiunea I – cu vârste cuprinse între 9 – 16 ani;

–              secţiunea II – cu vârste cuprinse între 16 – 40 ani.

Participanţii vor prezenta în concurs două cântece: unul fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) şi unul cu acompaniament muzical, asigurat de Orchestra Profesionistă a Ansamblului Artistic „Baladele Deltei”. Pe lângă acestea, concurentul va mai pregăti o piesă cu acompaniament din repertoriul Nataliei Şerbănescu. Din fiecare judeţ pot participa maxim 2 interpreţi, judeţul gazdă rezervându-şi dreptul la mai mulţi concurenţi. În cazul în care sunt mai mulţi concurenţi, organizatorii îşi rezervă dreptul de a face preselecţie.

Etapa de înscriere s- a încheiat la 31 mai și vor cânta în festival , 19 la categoria de vârstă 16 -40 de ani și 16 la categoria 9-16 ani .

CAZARE ŞI TRANSPORT

Cheltuielile privind deplasarea de la domiciliu până în Municipiul Tulcea vor fi suportate de participanţi. Cheltuielile cu cazarea, masa şi transportul soliştilor vocali interpreţi, invitaţilor şi membrilor juriului pe perioada desfăşurării festivalului vor fi suportate de organizatori.

DESFĂŞURAREA CONCURSULUI

Concurenţii vor fi prezenţi la sediul Ansamblului Artistic „Baladele Deltei” pe data de 22 iunie  până la ora  17.00  pentru a fi repartizaţi la spaţiile de cazare şi pentru a participa la repetiţiile cu Orchestra Ansamblului Artistic „Baladele Deltei”.

Concursul se va desfăşura pe parcursul a două zile: 23 iunie – zi de concurs, 24 iunie – festivitatea de premiere şi gala concursului. Ordinea de intrare în concurs va fi stabilită de organizatori prin tragere la sorţi, ţinându-se cont de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice din care provin. Concurenţii au obligaţia să respecte programul de repetiţii, spectacole şi alte activităţi concepute de organizatori, orice abatere de la acest program ducând la descalificarea concurentului.

JURIUL CONCURSULUI

Juriul festivalului va fi alcătuit din personalităţi proeminente din lumea folclorului şi a muzicii populare româneşti. Notarea interpreţilor se face de fiecare membru al juriului. Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinând cont de calitatea interpretării, de autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor, ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular. Juriul, de comun acord cu organizatorii, poate hotărî reorganizarea acordării premiilor.

DISTINCŢII

Concurenţilor li se vor acorda diplome de participare, premii şi cupe.

Se vor acorda următoarele premii, pe secţiuni :

–              Marele premiu – Trofeul festivalului „Natalia Şerbănescu” şi suma de 1200 lei

SECŢIUNEA I – 9 – 16 ani;

–              Premiul I                          600 lei

–              Premiul II                        500 lei

–              Premiul III                       400 lei

–              Menţiune                          300 lei

–              Premii speciale                600 lei

SECŢIUNEA II – 16 – 40 ani

–              Premiul I                         1000 lei

–              Premiul II                         800 lei

–              Premiul III                        700 lei

–              Premii speciale şi menţiuni           1200 lei

Cheltuielile organizate de festival (cazare, masă, transport intern, tipărituri, premii, onorarii, plăţi colaboratori, chirii, etc.) vor fi suportate de organizatori şi sponsori.

În afara concursului, festivalul va mai cuprinde: transmisii radio şi TV,conferinţe de presă, întâlniri, dezbateri cu membrii juriului şi cu alte personalităţi prezente la festival, mese rotunde, colocviul realizatorilor de emisiuni radio şi televiziune, întâlniri cu directorii şi coregrafii ansamblurilor folclorice din România.

Cu această ocazie, va fi editată o broşură cu biografia interpretei care va conţine şi câteva din melodiile pe care aceasta le-a cules de-a lungul timpului.

Sursa : comunicat Ansamblul ”Baladele Deltei”

(lilianafustanela@radioconstanta.ro)

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Folclor marți, 30 iunie 2020, 12:46

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”

    Marele Premiu și Trofeul festivalului Florile Dobrogei, ediția din iunie 2020, au fost obținute de iau Bianca Ștefania Luzinschi, din...

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Folclor miercuri, 29 aprilie 2020, 11:06

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului

Încă din 1982, ziua de 29 aprilie a fost instituită drept ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DANSULUI,  la inițiativa Consiliului Internațional al...

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Folclor marți, 21 ianuarie 2020, 10:24

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”

Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” Tulcea vă așteaptă vineri, 24...

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor duminică, 8 decembrie 2019, 13:52

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”

Festivalul de colinde și cântece de Crăciun, „Pe luceaua Dunării”, a deschis ieri, ușa spiritului Crăciunului și bucuria nașterii lui...

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor joi, 5 decembrie 2019, 09:53

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”

„Aducem bucuria în suflete” este genericul sub care se desfășoară, târgul de sărbători destinat celor două sute de familii care locuiesc...

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”
Folclor joi, 28 noiembrie 2019, 13:24

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea

     Rușii lipoveni din România sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia. Și-au părăsit...

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea
Folclor sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 14:37

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale

141 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, România au fost marcați la Medgidia, la Casa de Cultură I.N.Roman, joi 14 noiembrie 2019,...

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale
Folclor luni, 11 noiembrie 2019, 22:23

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”

      „Dobroge, vatră străbună” este spectacolul oferit cadou constănțenilor de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Casa de...

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”