FOTO: Puncte de prim ajutor pe litoral, dotate cu tehnică de ultimă oră
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 iunie 2016, 09:51 / actualizat: 12 iunie 2016, 11:52
Astăzi, în stațiunea Mamaia, a avut loc inaugurarea punctelor de prim-ajutor amplasate, în premieră, în principalele stațiuni ale litoralului românesc unde au fost înregistrate cele mai multe situații de urgență din ultimii 5 ani.
La evenimentul organizat pe faleza din dreptul hotelului Ovidiu din stațiunea Mamaia, au participat Secretarul de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică.
De asemenea, cu această ocazie au fost prezentate toate măsurile luate de IGSU pentru buna desfășurare a sezonului estival 2016.
Punctele de prim-ajutor amplasate pe plajele din Mamaia, Eforie Nord, Costinești și Neptun vor fi încadrate în permanență cu paramedici SMURD din cadrul IGSU, pregătiți să răspundă urgențelor medicale ce pot apărea în rândul celor prezenți în aceste stațiuni.
Totodată, pentru optimizarea timpului de răspuns, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Constanța va înființa 9 puncte de lucru temporare, încadrate cu câte o autospecială de stingere apă și spumă, suplimentar față de cele 10 subunități de intervenție existente în prezent.
Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc și optimizarea misiunilor de răspuns, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existentă la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.
Astfel, pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, în perioada următoare inspectori de prevenire vor participa alături de specialiștii constănțeni la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.
Totodată, prin dislocarea personalului operativ din 10 județe, peste de 350 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, șenilate) va susține misiunile orientate spre siguranța celor care aleg să-și petreacă timpul liber pe litoral.
O atenție deosebită a fost acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe A2 si A4, astfel că în fiecare weekend, mai multe echipaje vor asigura intervenţiile (inclusiv cele medicale de urgenţă) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.