Elevii Colegiului Tehnic Tomis s-au întors din Portugalia
Publicat de Adrian Băncilă, 9 iunie 2016, 11:49
În perioada 09 – 27.05.2016, Colegiul Tehnic „Tomis” Constanța a derulat stagiul de formare profesională în cadrul proiectului de mobilitate cu titlul „Applied Electronics to European Standards in Everyday Life”, având numărul 2015-1-RO01-KA102-014314. Proiectul a fost finanţat din Programul ERASMUS+, KA102, în următoarele condiţii: durata mobilităţii – 3 săptămâni, număr participanţi – 18, număr persoane însoţitoare – 2, grant acordat – 48,652 Euro. Proiectul aprobat: „Electronică aplicată la standarde europene în viaţa de zi cu zi” s-a desfășurat având ca organizații de primire: JOMICARAUTO, LDA REPARAÇÕES DE AUTOMOVEIS şi JOBAUTO din Barcelos, Portugalia şi Associação Intercultural Amigos da Mobilidade, Barcelos, Portugalia ca partener intermediar.
Beneficiarii acestui proiect au fost 18 elevi, din clasa a XI-a și a X-a, specializarea Tehnician mecatronist / Tehnician metrolog, care au parcurs, timp de 3 săptămâni prin plasament transnaţional în organizaţii din Portugalia, unităţile de competenţe şi elementele de conţinut din curriculum pentru clasa a XI-a, Modulul IX „Circuite electronice” şi Modulul VIII „Sănătatea şi securitatea muncii”. Proiectul a avut ca scop să dezvolte competenţele profesionale ale participanţilor în domeniul circuitelor electronice şi a sănătăţii şi securităţii muncii pentru lucrările de specialitate. Competenţele tehnice pe care le-au dobândit elevii le vor oferi acestora posibilitatea de a activa într-un domeniu actual, interdisciplinar, care îmbină mecanica, electronica și informatica, în scopul realizării de produse şi sisteme inteligente.
Sub îndrumarea tutorilor portughezi, participanții români au utilizat practic circuitele electronice în diferitele echipamente ale automobilului mecatronic, ca de exemplu: dispozitive electronice în instalaţia de alimentare cu energie electrică; dispozitive pentru deconectarea automată, cu temporizare, a farurilor; dispozitive pentru comanda iluminatului din habitaclu; aparate și indicatoare electronice de măsurat de bord; ESP – sistemul electronic de control al stabilității automobilului; sistemul de frânare cu ABS; închiderea centralizată a ușilor; dispozitive automate pentru închiderea geamurilor etc. Totodată, au învățat să elaboreze un plan de acțiune în caz de accident și să distribuie sarcinile în echipă. Participanții au observat modul de funcţionare a unor firme private din Portugalia, organizarea şi distribuirea sarcinilor în firmă, lucrul în echipă. Elevii au dobândit o viziune globală a meseriei şi un stil de muncă independent, cât şi încrederea în sine.
„În perioada mobilităţii, participanţii proiectului au intrat în contact cu civilizaţia, cultura şi istoria regiunii Braga, vizitând numeroase obiective turistice din: Barcelos, Lisabona, Guimaraes, Braga, Ponte de Lima, Viana do Castelo, Porto, cu impact asupra dezvoltării lor personale. Dar, mai presus de toate, obţinerea certificatelor Europass Mobility reprezintă cel mai mare câştig în plan profesional. În urma stagiului de formare, ca produse ale proiectului menţionăm Catalogul de echipamente şi instalaţii inteligente ale automobilului mecatronic, care au la baza funcţionării circuite electronice, precum și afișe și materiale pe tema SSM. Sperăm ca derularea acestui proiect să ducă la ridicarea prestigiului şcolii noastre, la sensibilizarea agenţilor economici pentru absorbţia absolvenţilor noştri şi la facilitarea găsirii unui loc de muncă şi realizarea propriului job”, a declarat responsabilul de proiect, prof. ing. Iulia Sandu.