Servicii de prevenție, informare și consiliere în diabet pentru persoane din mediul rural
Publicat de Adrian Băncilă, 8 iunie 2016, 18:49
Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, în parteneriat cu Fundația pentru Îngrijiri Comunitare anunță lansarea proiectului „Servicii de Prevenție, Informare și Consiliere” în diabet pentru persoane din mediul rural. Proiectul este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.
Implementarea proiectului se face pe plan local de Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Constanța „Sweet Land”, în cooperare cu factori de decizie pe plan local (Consiliul județean, DSP, CJAS, primării, cabinete medicale locale) dar și cu asociații de specialitate (Federația Română de Diabet sau Asociația Română a Educatorilor în Diabet, etc.).
Pentru județul Constanța, obiectivul general al proiectului este ca la finalizarea lui, Asociația „Sweet Land” Constanța să fie pregătită să furnizeze servicii de informare și consiliere pentru persoane aflate la risc de a dezvolta diabet sau pentru persoane deja diagnosticate cu diabet în trei zone rurale (sate, comune), contribuind la serviciile de prevenție primară și secundară oferite de cabinetele locale, informarea populației generale cu privire la diabet și importanța unui stil de viață adecvat.
Reprezentanți ai asociației vor fi instruiți și asistați pentru atragerea și retenția de noi voluntari, strângere de fonduri și implicarea comunităților în activitățile organizației. Asociația își va crește capacitatea instituțională prin furnizarea acestor servicii, prin abordări inovative pentru prevenție primară și asigurarea aderenței la tratament, prin creșterea numărului de membri din zonele rurale țintă, prin extinderea și îmbunătățirea colaborării cu administrații locale și specialiști (medici, asistente, asistenți sociali), prin participarea la rețelele din care fac parte aplicatul principal și partenerii.
Cel puțin 10 cadre medicale din trei zone rurale vor fi instruite pentru prevenția primară și secundară în diabet și vor primi instrumente de lucru (liste de verificare, ghiduri de practică) pentru monitorizarea și evaluarea corectă a persoanelor aflate la risc sau care sunt deja diagnosticate cu diabet. Cadrele medicale participante la program vor fi incluse în rețelele medicilor de familie și a asistenților educatori în diabet pentru continuarea asistenței tehnice și după finalizarea proiectului și li se va oferi posibilitatea de a participa la un congres de specialitate organizat de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Prin campanii de informare și depistare activă doisprezece voluntari instruiți ai fundației și cadrele medicale din cabinetele rurale vor asigura un acces crescut a populației țintă la servicii medicale, informații corecte și la consiliere de specialitate. Prin instruirea personalului medical se va asigura filtrarea primară a persoanelor aflate la risc sau a celor cu diabet diagnosticat înainte de referirea lor către cabinetele de specialitate din centrele de diabet urbane, prin aceasta realizându-se un efort financiar mai scăzut pentru pacienți și o scădere a volumului de pacienți care solicită servicii de specialitate. De asemenea se va asigura o creștere a calității actului medical în zonele rurale țintă.
În cadrul campaniei de informare, depistare activă și consiliere un număr de aproximativ 2500 de persoane vor fi testate pentru nivelul glicemiei, iar persoanele deja diagnosticate cu diabet sau identificate a se afla la risc de a dezvolta diabet, vor fi testate pentru nivelul hemoglobinei glicozilate (cel puțin 350 de persoane). Persoanele cu diabet sau aflate la risc vor fi consiliate pentru probleme colaterale tratamentului (școala, căsnicie, maternitate, muncă, viață sănătoasă, etc.) dar și pentru probleme ce țin de respectarea drepturilor acestor persoane.