AUDIO: Mergând pe urmele lui Ovidiu, spre Muzeul de Artă Constanța
Publicat de Carmen Secuiu, 29 mai 2016, 08:28
Până pe 7 iunie, la Muzeul de Artă Constanța iubitorii de istorie și fotografie pot viziona expoziția ”Proiectul Ovidiu”, semnată de artistul vizual austriac Zita Oberwalder, sub egida Forumului Cultural Austriac.
”Artistul fotograf profesionist a mers pe traseele ovidiene și și-a imaginat citindu-i opera, peisaje pe care le-ar fi putut vedea poetul latin, realități asupra cărora Publius Ovidius Naso a meditat, lucruri despre care a scris și care există de 2000 de ani. Astfel, a realizat fotografii de tip monumental, alb-negru, în care se regăsesc peisaje și opere de artă”, descrie expoziția criticul de artă, dr Doina Păuleanu, directorul muzeului constănțean.
Expoziția ”Proiectul Ovidiu” este doar o parte dintr-un proiect amplu al artistei, care va îngloba imaginile expuse într-o carte.
”Am selectat acele imagini care mi s-au părut rtelevante pentru Constanța, imagini reale asociate cu reprezentări asupra exilului”, ne-a dezvăluit Zita Oberwalder.
Expoziția ”Proiectul Ovidiu” reprezintă un eveniment în cadrul deschiderii Consulatului Onorific al Republicii Austria la Constanța. Reamintim că orașul nostru este al treilea din țară în care se regăsește un consulat onorific al Austriei, care s-a deschis la Constanţa pe 17 mai.
Activitatea noului consulat este coordonată de Marius Mihail Puiu, consul onorific al Republicii Austria la Constanţa, având drept circumscripţie consulară judeţele din sud-estul țării.
”Acesta este cel de-al treilea consulat onorific austriac din România. Mai sunt la Sibiu și la Timișoara, iar în curând va deshis și cel de-al patrulea, în Moldova”.
”Prin consulatul de la Constanța ne-am extins acum și în această parte a României, foarte importantă pentru noi din punct de vedere cultural și economic. Portul din Constanța este foarte important pentru companiile austriece din România, care se folosesc de această poartă de ieșire”, a menționat Excelența Sa, Gerhard Reiweger, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Austria în România.
La recitalul susținut de elevi constănțeni, cu cele mai frumoase fragmente din opera ovidiană, a participat și studentul Andrei Liupca.
Inspirat de șederea la Tomis a poetului dorește să scrie o carte în care să facă o legătură între așezarea antică Tomis și Constanța de astăzi și să demonstreze că printre oamenii urbei se pot afla posibili descendenți ai lui Ovidiu”.
carmensecuiu@radioconstanta,ro