DIICOT a solicitat Președintelui României urmărirea penală a patru foști miniștri. Solicitarea a ajuns La Klaus Iohannis
Publicat de Adrian Băncilă, 24 mai 2016, 17:21
DIICOT a solicitat Parchetului General să-l sesizeze pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru a cere urmărirea penală a foştilor miniştri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea, în dosarul Rompetrol II.
Procurorii susţin că există date şi indicii cu privire la săvârşirea de către cei patru foşti demnitari a infracţiunilor de abuz în serviciu, complicitate la delapidare şi constituire de grup infracţional organizat.
Cei patru foști miniştri sunt suspectaţi că s-au înţeles cu mai mulţi oameni de afaceri, pentru a promova o ordonanţă de urgenţă prin care datoriile bugetare ale Rompetrol Rafinare din anul 2003, în cuantum de peste 600 de milioane de dolari, să fie convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor.
Într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se specifică faptul că „Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În temeiul art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi art. 16 alin. 2 din Legea nr. 115/1999 republicată şi art. 2941 Cod procedură penală modificat, văzând şi dispoziţiile Deciziei nr. 270 din 10.03.2008 a Curţii Constituţionale, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Preşedintelui României referatul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de TĂNĂSESCU CLAUDIU MIHAI, POPESCU IOAN DAN, VLĂDESCU SEBASTIAN ŞI POGEA GHEORGHE, foşti miniştri în Guvernul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat prev. şi ped. de art. 367 alin. 1 şi 2 Cod penal, abuz în serviciu prev. şi ped. de art. 297 alin. 1 cu referire la art. 309 rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 şi cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi complicitate la delapidare prev. şi ped. de art. 48 rap. la art. 295 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 5 şi art. 38 alin. 1 Cod penal.
Faptele reţinute în sarcina acestora formează obiectul unui dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura centrală.“