(Audio+Foto) Biserica Sf.Împărați Constantin și Elena din Constanța
Publicat de Liliana Fustanela, 21 mai 2016, 00:09 / actualizat: 21 mai 2016, 13:39
Biserica ” Sfinții Impărați Constantin și Elena I ”, de pe strada Ștefan Mihăileanu – lăcaș de cult reprezentativ pentru Constanța vă așteaptă astăzi, 21 mai, la hram , cu slujbe speciale în aer liber , în curtea bisericii.
Credincioșii se pot închina la Cinstitul Brâu al Maicii Domnului , de la Mânăstirea Kato-Xenia din Grecia, la capul Sfântului Ioan Valahul și la moaște ale Sfintei Împărătese Elena aduse de la Mănăstirea Cutlumuș de pe Sfântul Munte Athos .
Brâul Maicii Domnului, capul Sfântului Ioan Valahul și moaște ale Sfintei Împărătese Elena au sosit la Constanța , luni 16 mai 2016, aduse de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Mitropolitul Nikiphoros de Amorion .
Acestea au fost întâmpinate de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, preoți și credincioși care au plecat în procesiune pe Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, până la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, (situată pe Aleea Capidava nr.7), unde racla cu Brâul Maicii Domnului a rămas până în ziua de joi 20 mai , ora 18.00 , iar capul Sfântului Ioan Valahul și moaștele Sfintei Împărătese Elena au fost duse luni 16 mai , spre închinare, la Catedrala arhiepiscopală ,de asemenea până joi ,20 mai .
Tot prin procesiune cele trei sfinte odoare au ajuns joi seară , la Biserica ” Sf. Împărați Constantin și Elena ” din Constanța .
Sâmbătă, 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați, ierarhii, preoții și diaconii vor oficia Sfânta Liturghie arhierească la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena I ”, începând cu ora 8.30.
Apoi, de la ora 15.00, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului și sfintele moaște vor fi purtate în procesiune de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena I ” la Catedrala arhiepiscopală.
Biserica ” Sfinții Împărați Constantin și Elena I ” este una dintre cele mai vechi lăcașe de cult din Constanța. Împăratul Constantin protectorul orașului a dat acest nume localității de la malul mării, după numele fiului său Constanțiu. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1934 , iar sfințirea sa, a fost făcută de de Patriarhul României Miron Cristea , în 1939 .
Catapeteasma sculptată în marmură este unică în Dobrogea , are ornamente cu motive decorative vegetale și astfel de catapetesme sunt rare în țară. Și pictura impresionează . Se încadrează în cele de factură neobizantină și este realizată pe fond de aur de 14 karate, de artistul plastic Nina Arbore .
Pictura a fost restaurată prima dată în anii ` 80 , apoi , în 2015 au reînceput lucrările de refacere a picturilor și de îndepărtare a fumului de pe acestea . S-au încheiat în proporție de 99% , puțin înainte de Paști, anul acesta , prin strădania preotului – paroh Ciprian Stoichin care conduce parohia de cinci ani .
Edificiul se distinge și prin clopotnița ce se află într-un turn înalt de 30 de metri și prin dantelăria în piatră de pe zidurile exterioare . In curtea bisericii există și o capelă pentru orânduieli bisericești și loc de ultimă vedere a celor trecuți în neființă.
Mai multe aflați din interviul realizat de Liliana Fustanela cu părintele Ciprian Stoichin, preot -paroh la Biserica ” Sf. Împărați Constantin și Elena I ” , din Constanța, de pe str. Ștefan Mihăileanu. Secvență din emisiunea de folclor și viață rurală, ediția 20 mai 2016:
In Municipiul Constanța, mai există alte două biserici cu hramul Sf. Împărați Constantin și Elena.
Luni, 23 mai de la ora 9.00 va fi oficiată aici, Sf.Liturghie în Limba aromână, pentru că este Ziua Aromânilor . De altfel, pentru această comunitate , în fiecare joi , de la ora 9.00, au loc slunjbe în armânește.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)