TULCEA: Minidelta de la marginea orasului cu un pas mai aproape de final
Publicat de Adrian Băncilă, 20 mai 2016, 13:43
Tulcea se va putea mândri de la mijlocul acestui an cu o investiţie de mediu care a adus natura pe două sute de hectare degradate de la marginea municipiului. Parcursul dificil al proiectului se va încheia în luna iunie. Contractul inițial de finanțare prevedea ca perioada de finanțare să fie de trei ani. Din cauza numeroaselor contestații, doi ani au fost pierduți.
În acest moment lucrările efective de reconstrucție ecologică au fost încheiate, aflăm de la Maria Iacob, managerul de proiect.
„Conferința de închidere a proiectului va avea loc în luna iunie, când vor fi finalizate toate activitățile din proiect, respectiv rapoartele finale de monitorizare a efectelor reconstrucției ecologice. Mai avem auditul, ca indicatori realizați, majoritatea, în ceea ce privește reconstrucția ecologică, au fost atinși. Luciul de apă refăcut, 147 de hectare, zone de refugiu create, 47 de hectare, canalul de legătură cu Dunărea, refăcut. Au fost modernizate două stații de pompare, Zagăn și Dunăre. Digul perimetral al lacului, refăcut, decolmatarea și rectificarea canalului Valea Tulcei, toate realizate 100%.“
În următorii cinci, minidelta va putea fi observată doar de la distanță, eventual din satul pescăresc tradițional. Accesul turiștilor în interior va fi interzis.
Viorica Bâscă, director executiv al Administrației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) spune că „în perioada aceasta ARBDD va face monitorizarea și se va urmări și evoluția. În funcție de evoluție, dar indiferent ce activități se vor putea desfășura acolo și ulterior, ele vor fi aprobate strict conform legislației în vigoare și legislației pe care ARBDD o aplică oricărei alte zone. Dacă această zonă va fi decretată ca fiind una tampon, atunci se va lua măsura restrictivă cuvenită. Dar perioada aceasta de cinci va fi strict pentru monitorizare, doar de acces pentru scop științific“, a declarat Viorica Bâscă.